Na twee weken 638 leerlingen in scholen besmet

Minister van Onderwijs Ben Weyts. ©BELGA

Uit cijfers van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) blijkt dat na twee weken in het nieuwe schooljaar 638 leerlingen en 86 personeelsleden positief testten op het coronavirus.

'We mogen de aandacht absoluut niet laten verslappen', zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Vooralsnog lijkt het aantal besmettingen in de scholen volgens de CLB's mee te vallen. In twee weken tijd testten 638 leerlingen en 86 leerkrachten positief. Dat is in beide gevallen 0,05 procent van het totaal aantal leerlingen.

Bij een positieve coronatest moeten alle nauwe contacten van de besmette persoon in quarantaine. De afgelopen twee weken waren dat 4.278 leerlingen en 268 personeelsleden.

De besmettingen van de voorbije twee weken reflecteren nog de vakantieperiode.
Inge Van Trimpont
Directeur GO! CLB

Tot nu zijn er geen aanwijzingen dat leerlingen elkaar op school hebben besmet of dat leerlingen leerkrachten hebben besmet. Maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken. 'De bronnen van besmetting bevinden zich nu vooral in de privésfeer', zegt Inge Van Trimpont, directeur van het GO! CLB, de koepel boven de CLB's van het gemeenschapsonderwijs. 'De besmettingen van de voorbije twee weken reflecteren nog de vakantieperiode. De volgende twee weken zullen meer inzicht geven over hoe het aantal besmette leerlingen en leerkrachten evolueert.'

De meeste besmettingen waren er de voorbije twee weken in de provincie Antwerpen (218 leerlingen, 26 personeelsleden), gevolgd door Oost-Vlaanderen (155 leerlingen, 20 leerkrachten). In Vlaams-Brabant raakten 90 leerlingen en 3 leerkrachten besmet. West-Vlaanderen telde 79 besmette leerlingen en 14 besmette leerkrachten. Brussel (55 leerlingen en 8 leerkrachten) en Limburg (41 leerlingen en 8 leerkrachten) bleven het meest gespaard.

De CLB's volgen het aantal besmettingen en quarantaines verder op en rapporteren tweewekelijks aan de minister van Onderwijs, zodat de scholen de maatregelen kunnen bijsturen indien nodig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud