Nekschot voor Eurostadion in Brussel

De kans is steeds groter dat deze maquette van het Eurostadion een maquette blijft. ©BELGA

Het geplande Eurostadion in Brussel krijgt van de Vlaamse administratie over de hele lijn een negatief advies voor zijn bouw- en milieuvergunning. Bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) kan niet anders meer dan het stadion van projectontwikkelaar Paul Gheysens de genadeslag te geven.

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) moet ten laatste eind januari uitsluitsel geven over de cruciale omgevingsvergunning voor het Eurostadion op parking C van de Heizel. Dat is een vrij nieuwe procedure, waarbij de milieu- en bouwvergunning gebundeld en meteen behandeld worden door het hoogste Vlaamse niveau. Ghelamco koos voor die optie nadat het zich vastgereden had in een kluwen van procedures bij de lokale besturen.

Schauvliege moet haar beslissing baseren op een advies van de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie. Daarin zetelen bijna twintig Vlaamse administraties.

60.000
zitjes
Het geplande Eurostadion heeft 60.000 zitjes.

Die commissie schiet de plannen voor het stadion aan flarden, blijkt uit het advies dat De Tijd kon inkijken. Meer nog, de overheid kan volgens de betrokken ambtenaren niet anders dan de vergunning weigeren omdat het project in strijd is met de opgelegde bouwnormen.

De oppervlakte voor recreatie (voetbal) mag maximaal 50.000 m2 zijn. Projectontwikkelaar Ghelamco beweert zich aan dat wettelijke maximum te houden. Maar het bedrijf van Paul Gheysens houdt geen rekening met bijvoorbeeld de kleedkamers.

Ghelamco stelt dat alleen het veld en de tribunes meegeteld mogen worden voor de voetbalactiviteiten. Ook de ruimte rond de tribunes, waar tijdens de wedstrijd eten en drank worden verkocht, telt Ghelamco niet mee.

uitgelegd | het Eurostadion

Het geplande voetbalstadion op Parking C van de Heizel in Brussel is ontaard in een eindeloze 'infrastructuur-soap'. We leggen het Eurostadion-kluwen hier voor u uit in vijf vragen.

De administratie tikt Ghelamco op de vingers voor die te creatieve ruimtelijke invulling. Het voetbalveld, de tribunes, de kleedkamers, de televisiestudio, de ticketruimte, de loges en de rest zijn volgens het advies samen goed voor 100.000 m2. Dat is het dubbele van wat wettelijk is toegelaten. De wc’s, de horeca en de nutsvoorzieningen die ook ten dienste van het voetbal staan, worden niet eens meegerekend.

Een tweede struikelpunt is de mobiliteit. Ghelamco geeft volgens de administratie onvoldoende garanties om een verkeersinfarct op de Brusselse ring te vermijden. De projectontwikkelaar wil mensen overtuigen met het openbaar vervoer naar het stadion te komen, maar geeft te weinig duidelijkheid over hoe hij dat wil doen.

Opeenvolging van tegenslagen
  • De eerste plannen voor het Eurostadion kwamen vier jaar geleden op tafel. Dankzij de bouw van een nieuw nationaal voetbalstadion op parking C van de Heizel was Brussel kandidaat-speelstad voor het EK voetbal in 2020. De Europese voetbalbond UEFA eiste wel dat het in de zomer van 2019 klaar zou zijn.
  • Sindsdien incasseerde het project een reeks tegenslagen. Voetbalclub RSC Anderlecht liet vorig jaar weten dat ze het Eurostadion niet ziet zitten. Het grootste argument voor de bouw van het stadion was dat Anderlecht en de Rode Duivels er na het EK hun thuismatchen zouden spelen. Nadat eerder Bart Verhaeghe, vice-preses bij de Voetbalbond, had afgehaakt omdat hij met de Rode Duivels in verschillende stadions wil roteren, kwam het vertrek van Anderlecht hard aan. Volgens de club zou het Eurostadion te groot zijn, onvoldoende comfort bieden aan de fans en te veel kantoorruimte bevatten. De club vond ook de huurlasten veel te hoog.
  • Ghelamco schakelde afgelopen zomer een versnelling hoger omdat de deadline voor het EK nadert. Het had zich volledig vastgereden in een kluwen van procedures. Daarom trok het al zijn lopende vergunningsaanvragen in en diende het een verzoek voor een omgevingsvergunning in. Het voordeel van die procedure is dat het dossier meteen op tafel van de Vlaamse regering komt.

Koele minnaar

Het advies is zo helder dat het geen ruimte voor interpretatie laat. Daardoor heeft Schauvliege politiek bijna geen manoeuvreerruimte. Als ze de omgevingsvergunning eind deze maand toch wil toekennen, moet ze met ijzersterke argumenten komen om het advies naast zich neer te leggen.

Bovendien is coalitiepartner N-VA een koele minnaar van het project dat vooral door de stad Brussel wordt getrokken. Vlaams minister Ben Weyts, die uit de streek afkomstig is en voor de Vlaamse Rand bevoegd is, wil dat de Vlaamse regering de bouw tegengaat. Hij wil geen Brussels project in zijn achtertuin.

200 miljoen
Er is sprake van minstens 200 miljoen euro subsidie, onder meer van Brussel.

Als Schauvliege de omgevingsvergunning weigert, is Ghelamco definitief terug naar af. In theorie kan de ontwikkelaar een nieuwe vergunning aanvragen voor een kleiner project, een Eurostadion-light. Het bedrijf opperde al een stadion van 40.000 à 45.000 zitjes te willen bouwen. Maar dan is het opnieuw vertrokken voor jaren en is het project commercieel minder interessant. Wil Ghelamco dat wel?

Bovendien is de projectontwikkelaar zijn joker voor het stadion al kwijt. Het was de bedoeling dat Brussel dankzij het Eurostadion een van de 13 speelsteden van het EK voetbal in 2020 zou worden. Maar wegens de blijvende onzekerheid over het stadion schrapte de Europese voetbalbond UEFA vorige maand Brussel als speelstad (lees inzet).

Ook de plannen voor na het EK gaan niet door. Het was de bedoeling dat het Eurostadion het nieuwe honk zou worden voor de thuismatchen van de Rode Duivels en voor voetbalclub Anderlecht, maar die laatste is niet meer geïnteresseerd. Ook bij de Belgische Voetbalbond is er nog weinig animo.

In de hoofdrol

Paul Gheysens

Topman Ghelamco

De projectontwikkelaar Ghelamco koppelt de bouw van het voetbalstadion aan ondergrondse parkings, een paviljoen met een bibliotheek en groene ruimte en een sportwetenschappelijke innovatiecampus. Ook is er ruimte voor 20.000 m2 aan kantoren. Volgens de critici socialiseert Ghelamco de kosten - het stadion dient als lokmiddel om staatssteun los te weken - en privatiseert het de winst uit de commerciële randactiviteiten.

Bart Verhaeghe

Ondervoorzitter Voetbalbond

Het Eurostadion zou na het Europees kampioenschap in 2020 het nieuwe honk worden voor de thuismatchen van de Rode Duivels. Maar Bart Verhaeghe, de Club Brugge-eigenaar en de sterke man bij de Belgische Voetbalbond, is tegen het stadion. Officieel houdt de bond er nog aan, zelfs nu de UEFA besliste het EK in Brussel te schrappen.

Marc Coucke

Eigenaar Anderlecht

Ghelamco had een deal met Anderlecht om van het Eurostadion zijn nieuwe thuisbasis te maken. De club doet intussen niet meer mee. Paul Gheysens probeerde de club dan maar zelf te kopen, maar dolf het onderspit tegen Marc Coucke. Ghelamco dreigde er al mee Coucke te verplichten de eerdere afspraken te honoreren. Coucke liet weten dat Anderlecht zelf baas moet zijn in zijn stadion, waarmee hij aangaf dat het Eurostadion evenmin zijn meug is.

Joke Schauvliege

Vlaams minister van Omgeving

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) moet voor eind deze maand uitsluitsel geven over de omgevingsvergunning - een gebundeld pakket met de milieu- en de bouwaanvraag - voor het Eurostadion.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud