Advertentie

Nieuw overleg over onderwijs

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) hoopt de komende dagen tot een akkoord te komen. ©Photo News

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft zondagavond met de partijvoorzitters van de meerderheid geprobeerd de impasse over de hervorming van het secundair onderwijs te doorbreken. De komende dagen zal hij op basis van vernieuwde teksten verder onderhandelen met de ministers van de Vlaamse regering.

De onderhandelingen over de onderwijshervorming waren in een impasse beland. De Vlaamse regering onderhandelde zaterdagnamiddag urenlang over de hervorming van het secundair onderwijs. In de vroege avond werd het overleg afgeblazen. 'De situatie zit muurvast, je kan wel spreken van een crisis,' liet een regeringsbron weten.

Peeters wil er alles aan doen om de komende dagen tot een akkoord te komen. Hij heeft zelfs zijn economische missie naar de Verenigde Staten afgelast. Zondagavond riep Peeters daarom Bruno Tobback (sp.a), Bart De Wever (N-VA) en Wouter Beke (CD&V), de partijvoorzitters van de meerderheid, bijeen om de impasse te doorbreken. 

Dat Peeters een overleg heeft ingelast met de partijvoorzitters en niet alleen binnen de regering naar een oplossing zoekt, bewijst de ernst van de situatie. De drie partijen blijven bereid om een oplossing te zoeken, verklaarden zij na afloop van het overleg. Peeters zal maandag verder onderhandelen met de ministers van de Vlaamse regering. 

De Wever kantte zich zondagochtend op de Antwerpse zender ATV tegen een 'Copernicaanse revolutie'. 'Waarom iets remediëren dat goed werkt? Ik ga nooit het ASO afschaffen.' De N-VA ligt al langer dwars in dit dossier. 'We moeten het technische en het beroepsonderwijs opwaarderen. We moeten afstappen van de 300 richtingen die er nu zijn in het secundair. Daar zijn we het allemaal over eens, maar vandaag zeggen: het ASO gaat eruit. Daar doe ik niet aan mee, aldus De Wever.

Deadline

Mogelijk wordt niet alleen maandag, maar ook dinsdag verder rond de tafel gezeten. De 'informele' deadline is het actualiteitsdebat woensdag in het Vlaams Parlement.

Lukt een akkoord niet, dan dreigt de Vlaamse regering zelf op de helling te komen. 'Laat ons eerst kijken wat dit oplevert' zei Peeters daarover in De Zevende Dag. 'Maar ik ben me heel goed bewust dat het probleem dan natuurlijk groter is en dat dan natuurlijk ook andere vragen kunnen en moeten gesteld worden.'

Van een vertrek uit de Vlaamse regering wil men bij N-VA in elk geval niet weten. 'We zijn een engagement aangegaan voor vijf jaar, daar houden we ons ook aan', benadrukt fractieleider Matthias Diependaele. 

Geen 'big bang'

Peeters erkende dit weekend dat er een 'ernstig probleem' is, maar benadrukte dat er op heel wat punten al overeenstemming is bereikt, zoals de introductie van een vakleraar wetenschappen en techniek in het basisonderwijs en een hervorming van de eerste graad secundair.

Voor een grote hertekening van algemeen, technisch en beroepsonderwijs blijft het water echter te diep, ook al beklemtoont Peeters dat er geen sprake zal zijn van een 'big bang'. 'Worden ASO, BSO, TSO en de andere onderwijsvormen morgen afgeschaft? Het antwoord is neen', benadrukte hij. 'Maar wat de nieuwe structuur zal zijn, daar moet nog een duidelijker antwoord komen waar iedereen zich in kan terugvinden.'

Peeters weigert ook de zwartepiet voor het moeilijke overleg in de schoenen van de N-VA te schuiven. 'Alle partijen hebben hun standpunt. Het is nog altijd de bedoeling een compromis te vinden,' zei hij.

Knelpunten

De Vlaamse regering timmert al vier jaar aan de hervorming van het secundair onderwijs. De uitdagingen zijn bekend. Een op de zeven leerlingen verlaat het onderwijs zonder diploma. Dat ligt onder meer aan het watervalsysteem, waarbij leerlingen starten in het algemeen secundair onderwijs en 'afdalen' naar het technisch en beroepsonderwijs. Ondertussen schreeuwt de arbeidsmarkt om technische profielen.

De onderhandelingen van de afgelopen dagen tussen de coalitiepartners CD&V, N-VA en sp.a leidden tot een akkoord over verschillende punten, zoals de vermindering van het aantal studierichtingen en meer aandacht voor techniek in het basisonderwijs. Maar op drie belangrijke punten blokkeerde het overleg.

Campusscholen

Het gaat om de invulling van een brede eerste graad, waarin leerlingen meer kunnen proeven van bijvoorbeeld wetenschap en techniek. Het compromis dat nu op tafel ligt, is dat sterke leerlingen in het tweede jaar voor verdiepende keuzevakken kunnen kiezen. Dat moet de N-VA-vrees voor nivellering tegengaan. Leerlingen kiezen hun studierichting dan pas op 14 in plaats van op 12 jaar.

Ook het idee van campusscholen, waarbij de schotten tussen aso, tso en bso vervagen, bleef een moeilijke klip. Een derde strijdpunt is het voorstel om het zittenblijven, het zogenaamde C-attest, in de eerste graad af te schaffen.

Het onderwijsdebat was vooral een debat van de N-VA tegen de rest. De N-VA toonde zich van bij het begin een koele minnaar van de plannen van minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a). De uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever, ondertussen al bijna een jaar geleden, bleven nazinderen. 'Er is bij ons geen enthousiasme om over te gaan tot een brede eerste graad in het secundair onderwijs.'

Op Vlaams niveau herhaalde de N-VA de afgelopen maanden dat ze een hervorming wil, maar geen 'big bang'. 'We zijn het over veel zaken eens,' zei Geert Bourgeois, de nummer een van de N-VA in de Vlaamse regering, vrijdag bij de start van de gesprekken. 'Maar er zijn nog een aantal punten. Van mening verschillen is niet hetzelfde als dwarsliggen.'

Regeerakkoord

De hervorming van het secundair onderwijs is een belangrijk deel van het regeerakkoord. De N-VA wil dat als 'loyale regeringspartner' uitvoeren. De partij is dan ook niet van plan uit de onderhandelingen te stappen en de zwartepiet in ontvangst te nemen, laat staan de stekker uit de Vlaamse regering te trekken. 'We gaan het hard spelen', liet een N-VA'er zich vrijdag ontvallen. 'Dit debat gaat niet alleen over onderwijs, maar is ook politiek-ideologisch. Het is een botsing tussen links en rechts.'

De N-VA had het gevoel dat Peeters inhoudelijk wel aan haar kant stond, maar ging ervan uit dat CD&V de sp.a niet zou lossen. Peeters trok het dossier een paar maanden geleden naar zich toe. 'U mag mij hierop afrekenen', klonk het. De N-VA besefte dan ook dat een compromis gesloten moet worden.

Hoe hard de N-VA het ook speelde, de partij wist dat er geen man overboord zou zijn bij een compromis. 'Het is een discussie onder de stolp van de Wetstraat. De plannen worden toch niet meer in decreten gegoten. Het is de volgende Vlaamse regering die de knopen moet doorhakken', klonk het.

 

Kwaliteitsjournalistiek vergt veel investeringen. Als u een artikel wil delen, gebruik daarom onderstaande link in plaats van de tekst te knippen/kleven. Meer informatie over auteursrechten of intellectuele eigendom vindt u in onze Algemene Voorwaarden.  http://help.tijd.be/?op=detail&articleId=8916071&nodeId=3474  Wie bijkomende rechten wil kopen voor collectief of commercieel gebruik, kan terecht bij Reprocopy.  http://www.reprocopy.be/  Hierbij vindt u de link die u makkelijk met anderen kan delen:  http://www.tijd.be/r/t/1/id/9353337.

De Tijd weekend

De oorlog om de Heizel

De Vlaamse regering timmert al vier jaar aan de hervorming van het secundair onderwijs. Ze beloofde voor eind mei een oplossing, maar na een hele dag onderhandelen was er bij het afsluiten van de krant gisteravond geen witte rook op het kabinet van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). De gesprekken lopen al de hele week moeizaam, klinkt het bij alle partijen.

De uitdagingen zijn bekend. Een op de zeven leerlingen verlaat het onderwijs zonder diploma. Dat ligt onder meer aan het watervalsysteem, waarbij leerlingen starten in het algemeen secundair onderwijs en 'afdalen' naar het technisch en beroepsonderwijs. Ondertussen schreeuwt de arbeidsmarkt om technische profielen.

De onderhandelingen van de afgelopen dagen tussen de coalitiepartners CD&V, N-VA en sp.a leidden tot een akkoord over verschillende punten, zoals de vermindering van het aantal studierichtingen en meer aandacht voor techniek in het basisonderwijs. Maar op drie belangrijke punten blokkeerde het overleg.

Het gaat om de invulling van een brede eerste graad, waarin leerlingen meer kunnen proeven van bijvoorbeeld wetenschap en techniek. Het compromis dat nu op tafel ligt, is dat sterke leerlingen in het tweede jaar voor verdiepende keuzevakken kunnen kiezen. Dat moet de N-VA-vrees voor nivellering tegengaan. Leerlingen kiezen hun studierichting dan pas op 14 in plaats van op 12 jaar. Ook het idee van campusscholen, waarbij de schotten tussen aso, tso en bso vervagen, bleef een moeilijke klip. Een derde strijdpunt is het voorstel om het zittenblijven, het zogenaamde C-attest, in de eerste graad af te schaffen.

Het onderwijsdebat was vooral een debat van de N-VA tegen de rest. De N-VA toonde zich van bij het begin een koele minnaar van de plannen van minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a). De uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever, ondertussen al bijna een jaar geleden, bleven nazinderen. 'Er is bij ons geen enthousiasme om over te gaan tot een brede eerste graad in het secundair onderwijs.'

Op Vlaams niveau herhaalde de N-VA de afgelopen maanden dat ze een hervorming wil, maar geen 'big bang'. 'We zijn het over veel zaken eens,' zei Geert Bourgeois, de nummer een van de N-VA in de Vlaamse regering, gisteren bij de start van de gesprekken. 'Maar er zijn nog een aantal punten. Van mening verschillen is niet hetzelfde als dwarsliggen.'

De hervorming van het secundair onderwijs is een belangrijk deel van het regeerakkoord. De N-VA wil dat als 'loyale regeringspartner' uitvoeren. De partij was gisteren dan ook niet van plan uit de onderhandelingen te stappen en de zwartepiet in ontvangst te nemen, laat staan de stekker uit de Vlaamse regering te trekken. 'We gaan het hard spelen', liet een N-VA'er zich ontvallen. 'Dit debat gaat niet alleen over onderwijs, maar is ook politiek-ideologisch. Het is een botsing tussen links en rechts.'

De N-VA had het gevoel dat Peeters inhoudelijk wel aan haar kant stond, maar ging ervan uit dat CD&V de sp.a niet zou lossen. Peeters trok het dossier een paar maanden geleden naar zich toe. 'U mag mij hierop afrekenen', klonk het. De N-VA besefte dan ook dat een compromis gesloten moet worden. Misschien zou minister Smet wel willen toegeven op de campusscholen als hij zijn brede eerste graad kan redden.

Hoe hard de N-VA het ook speelde, de partij wist dat er geen man overboord zou zijn bij een compromis. 'Het is een discussie onder de stolp van de Wetstraat. De plannen worden toch niet meer in decreten gegoten. Het is de volgende Vlaamse regering die de knopen moet doorhakken', klonk het. De coalitiepartners wilden in ieder geval dit weekend landen. Woensdag buigt het Vlaams Parlement zich in een actualiteitsdebat over het onderwijs. En maandag vertrekt Peeters op economische missie (lees meer hierboven).

PAGINA 6

Kredietverzekering ondersteunt innovatie

Innoveren kost geld. Maar klanten die niet of slecht betalen, kunnen de liquiditeit en solvabiliteit...

Kruimelkrijger

Op zaterdag- en zondagochtend legt Miranda, die door haar onbedaarlijke levenslust zorgt voor de...

Strijd tussen topdiamantair en KBC

De Amerikaanse topdiamantairsfamilie Tempelsman drijft zijn miljoenenoorlog tegen KBC op.

Hoe spaart u voor uw kind?

Twee op drie Belgen zetten geregeld wat geld opzij voor hun (klein)kinderen. Hoe kiest u een goed...

CEO Audi: "We moeten de productiviteit nog wat omhoog krijgen"

Gerhard Schneider, CEO van Audi, ziet een mooie industriële toekomst voor België, zeker...

Abonnees:

Abonnee worden:

Helpcenter:

Over:

e-Shop:

Deze website:

Tools & Diensten:

Volg ons:

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud