Nieuw uitstel dreigt voor slimme meter

De liberalen hebben beloofd dat eigenaars van zonnepanelen hun rendement kunnen behouden. ©BELGA_HANDOUT

Het was de bedoeling de digitale elektriciteitsmeter op 1 juli in te voeren, maar het wettelijk kader daarvoor is nog niet klaar. CD&V en N-VA vrezen nieuw uitstel.

De invoering van de digitale meter was voorzien voor begin dit jaar, maar werd eerder al uitgesteld tot de zomer. Die datum wordt opnieuw erg nipt, waarschuwen de Vlaamse regeringspartijen CD&V en N-VA. Er is nog altijd geen akkoord tussen de meerderheidspartijen over de impact van de slimme meter op de eigenaars van zonnepanelen. Dat wettelijk kader is nodig voor de invoering.

De slimme meter geeft energieverbruikers meer inzicht in hun verbruik en stuurt meterstanden automatisch door. Hij is ook nodig voor de transitie van het energiesysteem, waarbij energie meer lokaal wordt geproduceerd, bijvoorbeeld door zonnepanelen.

De netbeheerders kunnen dankzij de data van de digitale meter het energienet beter beheren. Ook de gebruiker kan met de digitale meter zijn energieverbruik beter sturen, bijvoorbeeld door zijn vaatwasmachine te programmeren en te doen draaien op het meest wenselijke moment. 

Zonnepanelen

Open VLD heeft eigenaars van zonnepanelen verzekerd dat zij hun rendement kunnen behouden. Vandaag plaatsen ze hun niet-verbruikte stroom van de zonnepanelen op het elektriciteitsnet, waardoor hun elektriciteitsmeter terugdraait. Door de installatie van de digitale meter verdwijnt die manier van werken.

De liberalen willen het rendement van zonnepaneleneigenaars op een andere manier compenseren, maar daarover is nog discussie met de energieregulator omdat de Vlaamse regering niet voor alle delen van de stroomfactuur bevoegd is. 

'We wachten nu al enkele maanden op een initiatief van Open VLD om het Energiedecreet aan te passen', zegt Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) aan het persagentschap Belga. 'We hebben nog geen voorstel gezien dat de eigenaars van zonnepanelen kan compenseren.'

CD&V'er Robrecht Bothuyne noemt de onzekerheid nefast voor de investeringszekerheid. Volgens Bothuyne is het geen vijf voor twaalf, maar één voor twaalf om de lanceringsdatum nog te halen. 'We hebben geen weken meer, maar nog maar enkele dagen.'

Het is heel belangrijk dat mensen met zonnepanelen hun rendement behouden, want het vertrouwen in zonne-energie is steen voor steen weer opgebouwd.
lydia peeters
vlaams minister van energie

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) benadrukt dat er nog overleg met de energieregulator loopt. Ze wil ook in het nieuwe systeem een vorm van terugdraaiende teller zodat eigenaars van zonnepanelen hun rendement behouden.

Vertrouwen

'Ik steek graag de hand uit naar de onafhankelijke regulator om een terugdraaiende teller ook voor de slimme meter mogelijk te maken', zegt Peeters. 'Het is heel belangrijk dat mensen met zonnepanelen hun rendement behouden, want het vertrouwen in zonne-energie en het draagvlak voor hernieuwbare energie is steen voor steen terug opgebouwd. We kunnen niet toelaten dat dat terug onderuit wordt gehaald.'

Als er niet snel duidelijkheid is over het rendement van de eigenaars met zonnepanelen, wil Peeters de digitale meter bij mensen met zonnepanelen on hold zetten. Tot voor kort waren zij een van de prioritaire doelgroepen voor een digitale meter, naast nieuwe huizen en gebruikers met een budgetmeter.

Volgens de netbeheerder Fluvius is de start op 1 juli nog steeds haalbaar, maar de politieke beslissing is inderdaad op korte termijn nodig. 'We rekenen de komende weken op de goedkeuring van een decreet dat de uitrol regelt en op duidelijke politieke beslissingen', luidt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud