Nieuwe erfenisbelasting: hoogste tarief verdwijnt

De Vlaamse regering wil de huidige tarieven voor de erfenisbelasting meer aanpassen aan nieuwe samenlevingsvormen. ©BELGA

De Vlaamse regering vereenvoudigt de huidige tarieven voor de erfenisbelasting en past ze aan nieuwe samenlevingsvormen aan, zoals alleenstaanden zonder kinderen.

De regering bereikte daarover vrijdag een akkoord.

De grote lijnen van de hervorming waren de afgelopen weken al uitgelekt. 

Het hoogste tarief van 65 procent op de erfenis van een vriend of familielid valt weg. Er komt een nieuw lager tarief van 25 procent voor erfenissen tot 35.000 euro.

De regeringspartijen N-VA, Open VLD en CD&V willen ook de langstlevende partner meer ontzien. Vandaag wordt enkel de gezinswoning van erfenisbelasting vrijgesteld.

©Mediafin

In de toekomst krijgt de langstlevende partner naast een vrijstelling op de gezinswoning ook een vrijstelling op de eerste 50.000 euro aan roerende goederen, zoals geld en beleggingen.

Kinderen die beide ouders verliezen als ze jonger dan 21 jaar zijn krijgen een vrijstelling van 75.000 euro op roerend vermogen zoals geld en beleggingen en op het huis van de ouders.

Erfenissprong

Voorts wordt de gedeeltelijke erfenissprong (van grootouder naar kleinkind) mogelijk. Vandaag is het nog een alles-of-niets-verhaal: een ouder moet de volledige erfenis verwerpen ten gunste van zijn of haar eigen kinderen.

In de toekomst zal de ouder een deel van de erfenis kunnen houden en een deel laten doorgaan naar de kinderen. Voor die kosteloze erfenissprong hebben ouders een jaar de tijd.

De voorstellen worden binnenkort verder besproken in het Vlaams Parlement. Het is de bedoeling de nieuwe tarieven samen met het nieuwe federale erfrecht te laten ingaan op 1 september 2018

Het budget van de hervorming bedraagt 139 miljoen euro. Vlaanderen haalt jaarlijks 1,3 miljard euro inkomsten uit de erfbelastingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud