Advertentie

Nieuwe inschrijvingsregels voor scholen weer uitgesteld

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. ©BELGA

Het nieuwe inschrijvingsdecreet voor het Vlaams onderwijs gaat pas in september 2023 in. 'We wilden dat de scholen zich het afgelopen jaar in die moeilijke omstandigheden zo veel mogelijk konden concentreren op hun kerntaak: lesgeven', zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Dat antwoordde Weyts (N-VA) donderdagochtend in de commissie Onderwijs in het Vlaams Parlement op vragen van Arnout Coel (N-VA), Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) en Elisabeth Meuleman (Groen).

Initieel was het de bedoeling het nieuwe inschrijvingsdecreet al te laten ingaan aan het begin van het schooljaar 2019-2020. De vorige Vlaamse regering bereikte er in 2018 al een akkoord over. De nieuwe regels moesten komaf maken met kamperende ouders voor scholen met een capaciteitstekort.

Die scholen zouden voortaan moeten werken met een digitaal aanmeldingssysteem. Het decreet deed ook de 'dubbele contingentering', die de sociale mix in de scholen moest garanderen, op de schop. Scholen kunnen er wel voor kiezen tot 20 procent van hun plaatsen vrij te houden voor bepaalde groepen.

Onvoldoende tijd

Weyts stelde de invoering van het nieuwe systeem aan het begin van de legislatuur uit omdat het technisch nog niet uitvoerbaar was en de scholen onvoldoende tijd hadden om zich voor te bereiden. Met het uitstel kon hij zelf ook sleutelen aan het inschrijvingsdecreet, dat werd uitgewerkt door zijn voorganger Hilde Crevits (CD&V). Zo trekt Vlaanderen de voorrang voor Nederlandstaligen in Brusselse scholen op van 55 procent naar 65 procent.

De nieuwe regels moesten dit schooljaar van kracht zijn. Maar Weyts stelde de invoering opnieuw uit om de scholen tijdens de coronacrisis niet te belasten. 'We wilden dat de scholen zich het afgelopen jaar in die moeilijke omstandigheden zo veel mogelijk konden concentreren op hun kerntaak: lesgeven', zei hij.

Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman toonde daar weinig begrip voor. 'Dit dossier is voor uw partij altijd een absolute prioriteit geweest en nu loopt dat jaren vertraging op. Een goed werkend inschrijvingssysteem is wel degelijk een prioriteit', zei ze.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud