Nieuwe regels moeten einde maken aan kamperen voor schoolpoort

Kamperende ouders voor een school. ©BELGA

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft een akkoord over de nieuwe inschrijvingsregels. Scholen met een tekort aan plaatsen zullen allemaal dezelfde inschrijvingsdatum hanteren.

De inschrijvingen voor volgend schooljaar zullen al op een nieuwe manier verlopen.

Vandaag zijn de inschrijvingsdata erg uiteenlopend. Dat zette druk op de scholen, die hun inschrijvingsdatum almaar vervroegden.

Door één datum te hanteren in alle scholen waar een plaatstekort is, hebben ouders meer tijd om verschillende scholen te bezoeken en na te denken over de studiekeuze. Ook worden dubbele inschrijvingen vermeden. 

Compromis

Hoe werkt het concreet? 

U wil uw kind inschrijven in een lagere school?

Als er een plaatstekort is, is er één gemeenschappelijke inschrijvingsdatum en werkt de school met een digitaal inschrijvingssysteem. Net zoals vandaag krijgen zussen en broers en kinderen van personeel voorrang. Een bepaald aantal plaatsen wordt voor kwetsbare leerlingen voorbehouden.

Als er geen plaatstekort is, kiest de school zelf het moment van inschrijven.

U wil uw kind inschrijven in een secundaire school?

Alle scholen hebben één inschrijvingsdatum. Als er een plaatstekort is, werkt de school met een digitaal inschrijvingssysteem. Net zoals vandaag krijgen zussen en broers en kinderen van personeel voorrang. Scholen kiezen zelf of ze een bepaald aantal plaatsen (maximum 20%) voor kwetsbare leerlingen voorbehouden.

 

De discussie over de nieuwe inschrijvingsregels sleept al jaren aan. De N-VA zette de hakken in het zand omdat ze af wou van de aparte wachtlijsten om de sociale mix te verbeteren, de zogenaamde dubbele contingentering.

Uiteindelijk is een compromis bereikt. In de lagere scholen blijft het systeem behouden om een sociale mix te garanderen. In de secundaire scholen wordt het afgeschaft. Scholen die dat willen, mogen wel nog 20 procent van hun plaatsen voorbehouden voor specifieke groepen.

Voor CD&V was het belangrijk dat scholen zelf konden kiezen of leerlingen zich online moesten aanmelden. Ook daarover is een compromis bereikt. Scholen met een plaatstekort moeten in de toekomst een digitaal inschrijvingssysteem hanteren. Dat geldt voor alle scholen in Brussel, Gent en Antwerpen.

Loting

Crevits wil op die manier ook kampeertoestanden vermijden. Het gaat niet langer over wie zich het eerst inschrijft. In scholen met een plaatstekort melden leerlingen zich digitaal aan, waarna ze bij  loting geselecteerd wordt. Daarbij wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de schoolkeuze. Voor scholen zonder capaciteitsproblemen verandert er weinig.

'Dit nieuwe inschrijvingsrecht maakt een einde aan het kamperen.
Hilde Crevits (CD&V)
Vlaams minister van Onderwijs

In het Nederlandstalig onderwijs in Brussel wordt de voorrang voor Nederlandstalige leerlingen opgetrokken van 55 naar 65 procent. In Brussel hadden Nederlandstalige ouders geregeld moeite een plaatsje te vinden in het Nederlandstalig onderwijs.

'Gemiste kans'

Vlaams Parlementslid Jo De Ro (Open VLD) heeft nog flink wat vragen bij het akkoord. Hij vindt het een gemiste kans dat de dubbele contingentering in het middelbaar onderwijs wordt afgeschaft zonder een waardig alternatief.

'Er zijn nochtans wel wat problemen met segregatie in Vlaanderen, zoals de burgemeester van de grootste stad in Vlaanderen geregeld opmerkt', zegt De Ro. 'Bovendien hebben we bijvoorbeeld in Gent gezien dat het huidige systeem leidt tot een betere sociale mix.'

De Ro vindt het positief dat scholen met een capaciteitsprobleem moeten overstappen naar een digitale aanmelding, maar betreurt dat Vlaanderen daarvoor geen centraal systeem aanbiedt. 'Voor kleinere gemeenten is zoiets niet altijd evident.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect