Advertentie

Nieuwe trajectcontroles op komst

De installatie van de trajectcontroles en snelheids- en roodlichtcamera's kost 15 miljoen euro. ©BELGA

Volgend jaar komen er 19 nieuwe trajectcontroles, zes roodlichtcamera's en zeven snelheidscamera's bij op de Vlaamse gewestwegen. Maar wanneer die zullen flitsen, is nog maar de vraag.

'Het aantal ongevallen daalt gevoelig op plaatsen waar een trajectcontrole ingevoerd wordt. Uit onderzoek blijkt dat mensen zich ook veel beter aan de toegelaten snelheid houden voor en na het gecontroleerde traject', zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Er komen controles op de N180 in Antwerpen, de N43 in Kortrijk, de N406 in Aalst en de R25 in Aarschot. Met in totaal elf nieuwe trajectcontroles of camera's is Limburg het best bedeeld. Ook in West-Vlaanderen komen er tien installaties bij. In Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen gaat het telkens om vier nieuwe installaties, in Antwerpen om drie.

Vertraging

Vraag is echter wanneer die nieuwe installaties ook effectief actief zullen zijn. Begin september raakte bekend dat slechts één op drie trajectcontroles in Vlaanderen werkt. De oorzaak ligt bij de centralisatie van de beelden van alle ANPR-camera's voor nummerplaatherkenning bij de federale politie. Door de aanhoudende vertraging met het opzetten van dat systeem zijn zowat alle trajectcontroles geïnstalleerd na 2018 nog geen seconde actief geweest.

Intussen zijn de problemen nog steeds niet opgelost. Vlaams minister Peeters kondigt intussen aan dat ze op 6 januari samenzit met haar federale collega van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Locaties

De keuze voor de trajecten verliep dit jaar anders dan normaal. Elk jaar stelt het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een prioriteitenlijst op met 20 locaties waar een trajectcontrole de verkeersveiligheid sterk kan verbeteren. Peeters besloot nu ook de lokale besturen nauwer te betrekken. 'Lokale besturen weten als geen ander in te schatten welke veiligheidsmaatregelen aangewezen zijn op hun grondgebied en kunnen, in de strijd voor minder verkeersslachtoffers, dan ook zelf voorstellen lanceren', aldus de minister.

Peeters trekt in 2021 15 miljoen euro extra uit voor handhaving, met het oog op een verhoogde verkeersveiligheid. Daarvan gaat 4,4 miljoen euro naar specifieke vragen van lokale besturen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud