Nieuwe tramlijn Mortsel-Boechout open

Vlaams minister van Mobiliteit, Hilde Crevits (CD&V)(foto: Belga)

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) heeft vanmiddag de nieuwe tramlijn Mortsel-Boechout officeel geopend. De tramlijn maakt deel uit van het Masterplan 2020, dat de mobiliteit in en rond Antwerpen moet verbeteren.

De nieuwe tramlijn Mortsel-Boechout is een verlenging van tramlijn 15 over een afstand van 3 kilometer van Mortsel tot Boechout. De tramverlenging was goed voor een investering van 44,5 miljoen euro.

De Lijn wil dankzij de tramverbinding het busaanbod beter afstemmen op de vraag. De bussen zullen vanaf 1 september niet allemaal doorrijden naar het centrum van Antwerpen. Reizigers kunnen overstappen op de tram die hen naar de stad brengt.

'We kunnen dankzij de nieuwe tramverbinding aan goed alternatief aanbieden voor de wagen', zegt Roger Kestloot, directeur-generaal van De Lijn. 'De tramverbindingen zijn frequent en betrouwbaar en het buseindpunt biedt een ruimte waaier aan bestemmingen.'

In april werd de lijn Deurne-Wijnegem al in gebruik genomen. Beide projecten maken deel uit van het tramproject Brabo 1, het eerste publiek-private samenwerkingsproject voor openbaar vervoer in Vlaanderen.

De private partners staat in voor de bouw, de financiering en het onderhoud van de infrastructuur voor een periode van 35 jaar. Brabo 1 betekent een investering van ruim 124 miljoen euro en is zo goed als gerealiseerd. In een tweede fase zal het tramproject Brabo 2 nog eens 10 kilometer nieuw tramnet aanleggen en het Operaplein in Antwerpen autoluw maken.

Beide tramprojecten vormen dan weer puzzelstukjes van het Antwerpse Masterplan 2020, dat de mobiliteit in en rond Antwerpen moet verbeteren en waarvan ook de Oosterweelverbinding deel uitmaakt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud