Advertentie
Advertentie

Nieuwe Vlaamse kinderbijslag goedgekeurd

©Photo News

Het nieuwe systeem geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2019.

De Vlaamse regering heeft vrijdag de vernieuwde kinderbijslag, die de naam Groeipakket krijgt, goedgekeurd. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) benadrukt dat het systeem via de verruiming van een aantal sociale toeslagen ook een bijdrage levert aan het verder terugdringen van de armoede voor gezinnen die nu al kinderbijslag ontvangen.

Het ontwerpdecreet legt de principes vast van de hervorming die de Vlaamse regering vorig jaar uittekende. Voor elk kind komt er een eenmalig startbedrag van 1.100 euro en een basisbedrag van 160 euro per maand. Daarbovenop komt een schoolbonus voor de start van elk schooljaar, een zorgtoeslag voor kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften, (half-)wezen en pleegkinderen, een sociale toeslag voor kinderen uit gezinnen met een lager inkomen. Er komen ook 'participatietoeslagen', die gezinnen moeten stimuleren om kinderen naar de kinderopvang en naar school te sturen.

Dubbel doel

Minister Vandeurzen benadrukt dat kinderbijslag een dubbel doel moet dienen: een deel van de opvoedingskosten dekken plus een bijdrage leveren in de strijd tegen armoede. De minister maakt zich sterk dat die bijdrage groter is dan in het huidige systeem.

Negen procent van het budget zou in de toekomst gaan naar sociale correcties, tegenover 3,4 procent nu. De hervorming zou 16 procent van de nieuwe gezinnen boven de armoedegrens tillen en de kloof met de armoedegrens met 68,20 euro per maand doen dalen.

Vervangingsinkomen

Ook voor gezinnen die onder het huidige systeem blijven vallen, zou het armoederisico dalen. De uitbreiding van de sociale toeslagen zal immers ook gelden voor ouders met een laag inkomen uit arbeid, niet alleen voor hen met een vervangingsinkomen. De participatietoeslagen - toeslagen voor kinderopvang en onderwijs - zullen ook onmiddellijk van toepassing zijn op deze gezinnen. Daardoor daalt de armoedekloof met 55,30 euro.

In de schooltoelage wordt overigens fors extra geïnvesteerd. Er wordt dertig miljoen euro extra voor uitgetrokken, de toelages in het secundair onderwijs zullen aanzienlijk stijgen (met gemiddeld 200 euro per jaar) en - los van de kinderbijslag - is er nog eens 8 miljoen euro vrijgemaakt voor de uitbouw van studietoelagen in het hoger beroepsonderwijs. Door de koppeling van de schooltoelage aan de kinderbijslag zou niemand die recht heeft op de toelage deze nog mogen mislopen

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud