'Nieuwe Vlaamse scholen niet klaar voor strengere energienorm'

©RV

Van de 456 scholen die sinds 2009 in Vlaanderen zijn gebouwd of grondig gerenoveerd, voldoen er maar 9 aan de strengere energienorm die tegen 2021 wordt gesteld. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) heeft verzameld.

'Dat betekent dat 98 procent van deze scholen boven de toekomstige norm zitten. Dat is erg jammer, want de energieverspilling zadelt deze scholen op met torenhoge energiefacturen voor de volgende decennia', aldus Meuleman.

Tegen 2021 moeten alle nieuwe of grondig gerenoveerde kantoor- en schoolgebouwen voldoen aan een strengere energienorm, met name een E-peil van maximum 40. Uit cijfers die Groen-politica Elisabeth Meuleman heeft opgevraagd, blijkt dat er voorlopig amper scholen beantwoorden aan die strengere norm. De meeste scholen die sinds 2006 zijn gebouwd of gerenoveerd, hebben een E-peil van 60 of meer.

'Dat de Vlaamse overheid scholen blijft bouwen waar de energie bij wijze van spreken uitlekt, getuigt van kortzichtigheid', reageert Elisabeth Meuleman. 'Gemiddeld gaat 15 procent van de jaarlijkse werkingsmiddelen van Vlaamse scholen naar de energiefactuur. Te hoge energiefacturen door het slechte beleid van de Vlaamse regering is dom, gezien het feit dat scholen nu al te weinig geld hebben. Het is ook slecht voor de uitstoot van CO2, en het klimaat', aldus Meuleman.

Volgens Meuleman moet de Vlaamse regering meer ambitie tonen en 'ambitieuze duurzaamheids- en energiezuinigheidscriteria opnemen als voorwaarde voor subsidies bij de opstart van een (ver)bouwdossier'. Zij pleit er ook voor om vanaf nu alle nieuwbouw en grondige renovatie het E-peil 40 te gebruiken en om binnen het Vlaams Klimaatfonds projecten op te zetten rond energiezuinige schoolinfrastructuur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud