Nieuwkomers in Vlaanderen binnen twee maanden naar VDAB

©BELGA

Vlaanderen wil nieuwkomers binnen twee maanden na aankomst in ons land naar de VDAB toeleiden. De werkzaamheidsgraad is bij migranten nog altijd relatief laag. 'We vragen meer inspanningen, maar bieden ook meer kansen', zegt minister van Samenleven Bart Somers.

Aan het Vlaamse inburgeringstraject voor nieuwkomers worden binnenkort twee pijlers toegevoegd. Een nieuwkomer zal zich binnen twee maanden moeten melden bij de arbeidsbemiddelaar VDAB en zal minstens 40 uur moeten optrekken met een Vlaamse buddy. Dat besliste de commissie-Binnenlands Bestuur van het Vlaams Parlement.

Daarmee wordt het huidige inburgeringstraject geïntensifieerd. Voorlopig moet een nieuwkomer bij aankomst in ons land een cursus Nederlands en een cursus maatschappelijke oriëntatie volgen. Eerder besliste de Vlaamse regering al dat nieuwkomers een verklaring moeten ondertekenen bij de opstart van het traject. Daarin wordt hen gevraagd de waarden van de verlichting en essentiële rechten en plichten te onderschrijven. De regering verhoogde ook het inschrijvingsgeld naar 180 euro.

Gemiddeld duurt het met het huidige inburgeringstraject 17 maanden voor een nieuwkomer op de arbeidsmarkt belandt. De helft van de nieuwkomers meldt zich zelfs nooit aan. Door een aanmelding bij de VDAB binnen twee maanden te verplichten moet de stap naar de arbeidsmarkt versneld worden. Dat is nodig, want in Vlaanderen is de werkzaamheidsgraad bij nieuwkomers nog altijd relatief laag.

50,3 %
Werkzaamheidsgraad
Van mensen tussen de 15 en 64 jaar die van buiten de EU naar Vlaanderen komen, is slechts 50,3 procent aan het werk.

Bedraagt de werkzaamheidsgraad bij autochtone Vlamingen 72,7 procent, dan is dat bij nieuwkomers uit buurlanden maar 63,6 procent, blijkt uit cijfers van Steunpunt Werk. De werkzaamheidsgraad van mensen die van buiten de EU immigreren, ligt zelfs maar net boven 50 procent.

In de toekomst zullen de lessen Nederlands en maatschappelijke oriëntatie samen met de aanmelding bij de VDAB worden opgestart. Na die lessen zullen de nieuwkomers ook moeten slagen voor een examen. 'We doen dat niet om hen te straffen, maar juist om hen niet los te laten. Als je niet beschikt over voldoende kennis van onze samenleving en onze taal, ben je kansloos in onze maatschappij', zegt minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud