Nog drie namen voor opvolging Mieke Van Hecke

Mieke Van Hecke zwaait in september 2014 af als topvrouw van het katholiek onderwijs. ©Emy Elleboog

Steven Vanackere, Paul Yperman en Lieven Boeve staan op de shortlist om Mieke Van Hecke op te volgen aan het hoofd van het katholiek onderwijs. De bisschoppen beslissen eerstdaags.

Mieke Van Hecke, de topvrouw van het katholiek onderwijs, geeft op 1 september 2014 de fakkel door. Voor de functie kan niet gesolliciteerd worden: men wordt gevraagd door de Vlaamse bisschoppen. De bisschoppen zijn sinds deze zomer bezig met een consultatieronde in de politiek en het onderwijs. De procedure is nu in de laatste rechte lijn, er is een shortlist met drie kandidaten: Steven Vanackere, Paul Yperman en Lieven Boeve. ‘Het zal gaan tussen die drie. Alleen als er geen consensus wordt gevonden, komen er opnieuw andere namen op tafel’, vernam De Tijd. Geen van de drie wilde gisteren reageren.

De bekendste kandidaat is Steven Vanackere (CD&V), de gewezen minister van Financiën en vicepremier die ruim een half jaar geleden ontslag nam uit de regering-Di Rupo. Vanackere heeft lang getwijfeld tussen een politieke comeback en een leven buiten de politiek. Bij de lijstvorming voor de verkiezingen van mei 2014 liet hij de kelk aan zich voorbijgaan. Hij wees het voorstel van partijvoorzitter Wouter Beke af om lijsttrekker te worden in Brussel. Nadien werd duidelijk dat de tweede plaats op de Europese lijst voor Ivo Belet is, na Marianne Thyssen. Daarmee lijkt Vanackere geen rol van betekenis meer te gaan spelen bij de verkiezingen van mei 2014.

Troeven

Vanackere heeft troeven: hij komt openlijk uit voor zijn geloof, heeft ruime ervaring in onderhandelingen, omgang met de media en in het leiden van organisaties. Dat hij geen ervaring heeft in het onderwijsveld, hoeft geen breekpunt te zijn. Ook Van Hecke kwam uit de politiek. Of zijn ontslag en zijn ACW-etiket hem parten spelen, is onduidelijk.

Paul Yperman wordt al langer getipt als de opvolger van Van Hecke. De jezuïet is adviseur bij Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a). Hij zette daar mee de krijtlijnen uit voor de hervorming van het secundair onderwijs en de schaalvergroting. Als voorzitter van de jezuïeten kent hij de knepen van het lobbyvak. Als voormalig leerkracht en directeur is Yperman bovendien gepokt en gemazeld in het (katholieke) onderwijsveld. Zijn zwak punt is dat hij weinig communicatie-ervaring heeft.

Een outsider die opduikt, is Lieven Boeve, decaan van de faculteit theologie aan de KU Leuven. Boeve staat in de KU Leuven bekend als een sterke manager en een netwerker. Hij kent de katholieke zuil goed en speelde een grote rol in de academisering van de lerarenopleiding.

Boeve mist politieke ervaring, maar dat wordt gecompenseerd door de toekomstige nummer twee bij het katholiek onderwijs. Ann Verreth, huidig adjunct-kabinetschef onderwijs van Kris Peeters (CD&V), wordt in januari immers secretaris-generaal van het katholiek onderwijs. Wat ook Boeve wel parten speelt, is zijn gebrek aan ervaring met externe communicatie.

Eind dit jaar of begin volgend jaar hakken de bischoppen de knoop door.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud