Nog geen beslissing over inperken buitenschoolse activiteiten

©BELGAIMAGE

De Vlaamse en Franstalige ministers van Jeugd, Sport en Cultuur zijn op zoek naar een consensus over een verdere inperking van buitenschoolse activiteiten voor -12-jarigen.

De ministers hakken dinsdag de knoop door over het al dan niet terugschroeven van de buitenschoolse activiteiten voor kinderen, zoals de sporttraining, de muziekles of de jeugdbeweging. Maandagochtend zaten minister van Sport Ben Weyts (N-VA), minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) en minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) daarover al samen met hun Franstalige tegenhangers en enkele virologen, maar ze bereikten geen consensus.

'We willen dinsdag landen, het is geen optie om deze beslissing voor ons uit te blijven schuiven', laat het kabinet van Weyts weten. 'Maar we nemen ze ook niet lichtzinnig. Het gaat hier over kostbare uitlaatkleppen voor kinderen, in een periode waarin voor hen al zoveel is weggevallen. Dit is een gigantisch moeilijke beslissing.'

Dat erkent ook Dalle. 'We krijgen heel veel mails van mensen die zeggen: die jeugdbeweging is ontzettend belangrijk voor onze kinderen. We zoeken nu een werkbare oplossing, zodat jongeren nog hun verzetjes hebben en we de toenemende cijfers toch kunnen tegengaan.'

'Organiseer ook week afstandsonderwijs in lagere scholen'

Nancy Libert, de algemeen secretaris van de onderwijsvakbond ACOD, pleit ervoor ook in het lager onderwijs een 'afkoelingsperiode' te organiseren. 'De uitbraken situeren zich nu vooral in het basisonderwijs, dus het zou goed zijn om daar ook een week in afstandsonderwijs te voorzien.'

Het plan nu is alleen in het middelbaar onderwijs de krokusvakantie een week te vervroegen. In die week moeten scholen wel afstandsonderwijs aanbieden. Woensdag pleegt minister van Onderwijs Weyts opnieuw overleg met de onderwijswereld en legt Libert het idee voor. Omdat afstandsonderwijs voor kleuters moeilijk te organiseren is, zal het voor hen neerkomen op een week extra vakantie.

De ministers uit de twee gemeenschapsregeringen willen morgen een voorstel klaarhebben om die activiteiten in te perken. Dat willen ze meteen aftoetsen bij pediaters en virologen. De vraag is dan of de buitenschoolse activiteiten meteen teruggeschroefd worden, of dat een Overlegcomité - de vergadering tussen de federale en de regionale topministers - die beslissing nog moet bekrachtigen.

Dit is een gigantisch moeilijke beslissing. Het gaat hier over kostbare uitlaatkleppen voor kinderen, in een periode waarin voor hen al zoveel is weggevallen.
Ben Weyts (N-VA)
Minister van Sport en Onderwijs

De kans bestaat dat dat comité deze week opnieuw samenkomt. Een combinatie van stijgende cijfers en uitbraken met de Britse variant in scholen verhoogde afgelopen weekend de druk op de politiek om ook maatregelen te nemen in het lager onderwijs. 'Daar wordt nog niet gewerkt met bubbels of mondmaskers. Die kinderen kunnen ook nog naar de opvang, de sportclub, de jeugdbeweging en de muziekschool. Zo heb je een compleet netwerk, waarin bubbels constant vermengd worden', zei viroloog Steven Van Gucht zondag aan De Tijd.

Sluiting scholen

Weyts besliste zondag al het aantal sneltests in de scholen op te drijven. Zo hebben hoogrisicocontacten meteen een testresultaat en kunnen bij een positieve test verder clusters geïdentificeerd worden. Is er een vermoeden van een grote cluster in een school, dan kunnen mobiele testteams ingeschakeld worden.

Een algemene schoolsluiting vond Weyts maandag nog niet aan de orde. Dirk Van Damme, de Belgische onderwijsspecialist van de OESO, pleitte bij HLN voor een sluiting van de scholen. 'Niemand sluit graag de scholen, maar beter de korte pijn dan een langgerekt proces waarbij we misschien in de lente en de zomer nog altijd in de pandemie zitten', zei hij.

'Kinderen die zelf niet ziek worden, kunnen het virus wel doorgeven. We moeten maatregelen nemen om te vermijden dat we van die tweede naar een derde golf sukkelen en de transmissieketen breken door scholen te sluiten', zegt Van Damme.

Leerachterstand

Weyts hield tot nu de lijn aan dat een sluiting van de scholen de leerachterstand nog zou vergroten. 'Leerverliezen verdwijnen niet zomaar. Integendeel, ze accumuleren en zijn voor de gemiddelde leerling persistent. Evidentie toont blijvende negatieve effecten schoolsluiting, en enorme welvaartsverliezen voor ons allemaal', schrijft de onderwijseconoom Kristof De Witte (KU Leuven) op Twitter.

'Leerverlies is niet onherstelbaar. Wat we ervan weten, is dat het zonder gerichte remediëring accumuleert. Maar we weten ook dat het perfect herstelbaar is. Weliswaar met grote en deskundige inspanningen', reageert Van Damme.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud