Noord-zuidtransfers opnieuw boven 7 miljard

De transfers van Vlaanderen naar Wallonië ronden in 2021 opnieuw de kaap van 7 miljard euro. Ook de komende jaren lopen ze verder op.

De Vlaamse belastingbetaler zal dit jaar 7,1 miljard euro belastinggeld naar Franstalig België zien vloeien. Dat blijkt uit een nieuwe versie van de transferstudie van André Decoster en Willem Sas. Die werd geactualiseerd door het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Vlaams Parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang) vroeg de cijfers op.

De studie bekijkt uit welke regio de federale overheid haar inkomsten haalt en naar welke deelstaten haar uitgaven gaan. Krijgt een regio meer geld dan ze bijdraagt via belastingen, dan is die regio een netto-ontvanger.

Betaalt een regio meer dan de federale overheid er uitgaven doet, dan is die regio een nettobetaler. De stromen van de nettobetaler naar de netto-ontvanger zijn de transfers. Die lopen via vier sporen: de federale overheidsuitgaven, de sociale zekerheid, de ambtenarenlonen en de dotaties uit de financieringswet.

Vlaanderen is al jaren nettobetaler en de transfers richting het Waals Gewest lopen de volgende jaren verder op. In 2018 en 2019 bedroegen die nog ongeveer 6,9 miljard, terwijl dat in 2022 naar 7,2 miljard gaat.

Ook de transfers vanuit Brussel naar Wallonië nemen toe. 'Wallonië slaagt er kennelijk maar niet in om financieel-economisch orde op zaken te stellen', zegt Janssens.

1.000
transfer per vlaming
Per inwoner van het Vlaams Gewest bedraagt de transfer naar Wallonië gemiddeld 1.000 euro.

7 miljard euro komt per Vlaming ongeveer neer op 1.000 euro. Opvallend is wel dat de Vlaamse transfers in verhouding tot het bruto binnenlands product afnemen. Dat wijst erop dat de stromen relatief aan belang inboeten.

Janssens wil de transfers niettemin aankaarten bij een volgende staatshervorming. 'Hoog tijd om dit thema opnieuw onder de loep te nemen en de stromen af te bouwen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud