Onderwijsexpert Dirk Van Damme wordt onderzoekshoofd Harvard-spin-off

©BELGA

De Vlaamse onderwijsexpert Dirk Van Damme trekt naar het Amerikaanse Center for Curriculum Redesign, een onderwijsspin-off van Harvard. Hij verlaat eind mei de denktank OESO, waarvoor hij 13 jaar werkte.

Dat maakte de Gentenaar zelf wereldkundig via Twitter. Van Damme moet op zijn 65ste verplicht met pensioen. 'Ik was graag nog een tijdje gebleven, maar moet nu eenmaal gaan. De OESO is wat dat betreft een bureaucratische organisatie', zegt hij in een reactie aan De Tijd.

Lang hoefde hij niet te zoeken naar een nieuwe bezigheid. Van Damme begint op 1 juni als onderzoekshoofd van het Center for Curriculum Redesign, een spin-off van de prestigieuze Harvard University, in Boston. 'Die organisatie is in het onderwijswereldje heel bekend. Ze is heel ambitieus bezig met onderwijsinnovaties, vooral op vlak van het curriculum. In een tijdperk van AI en kennisexplosie via het internet klinkt de vraag almaar luider wat leerlingen nog moeten kennen en kunnen.'

Van Damme ontpopte zich de voorbije jaren tot een gezaghebbende onderwijsstem in Vlaanderen. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) hangt geregeld aan de lijn met hem voor advies. Met zijn vertrek naar Boston zal zijn invloed in het Vlaamse onderwijsdebat niet meteen afnemen. Zo betrekt Weyts Van Damme nog bij de uitwerking van de centrale toetsen, die in 2023 ingevoerd worden.

Vlaamse kerktoren

Naar eigen zeggen sloeg de expert enkele jobaanbiedingen uit Vlaanderen af. Hij wilde na jaren bij een internationale instelling niet opnieuw zijn intrek nemen 'onder de Vlaamse kerktoren'. Van Damme werkte sinds 2008 bij de OESO, de denktank van de industriële landen, die in Parijs gehuisvest is. Hij was er het hoofd van het Centre for Educational Research and Innovation.

Als hoofd van de onderzoeksafdeling was Van Damme verantwoordelijk voor alles wat met datagaring en -analyse rond onderwijs te maken had. Zo was hij onrechtstreeks betrokken bij de uitwerking van de driejaarlijkse PISA-toetsen, die het onderwijsniveau van de OESO-landen meten. Hij was ook de rechterhand van Andreas Schleicher, de directeur van de onderwijsafdeling van de OESO.

Tussen 2004 en 2008 was Van Damme kabinetschef van toenmalig minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (Vooruit). Sinds 1995 is hij ook professor en geeft hij les aan de UGent, waar hij een doctoraat in de onderwijswetenschappen behaalde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud