Advertentie

'Onthaalgrootouders' tegen tekort aan onthaalmoeders

©DE ROECK MARC

Roeselare wil nu 'onthaalgrootouders' inzetten om het tekort aan onthaalmoeders op te vangen.

Het aantal onthaalouders in Vlaanderen daalt zienderogen. De voorbije twee jaar kwam er voor elke twee onthaalouders die ermee ophielden slechts één nieuwe bij. Dat melden verschillende kranten dinsdag.

'Sinds het decreet op de kinderopvang van 1 april 2014 zijn er 1.588 onthaalouders gestopt en slechts 818 gestart', zegt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) in Het Laatste Nieuws. Vandaag telt Vlaanderen dus bijna 800 onthaalmoeders minder dan drie jaar geleden.

Het decreet had nochtans tot doel om 'voldoende, kwaliteitsvolle kinderopvang te realiseren die voor iedereen toegankelijk is'. Maar op dit moment is er slechts voor 52 procent van de kinderen opvang.

Strengere normen

Dat het aantal onthaalouders sindsdien sterk daalde, is vooral te wijten aan de strengere normen voor de locatie waar ze de opvang organiseren en aan de administratieve rompslomp die steeds groter wordt.

In een reactie op die daling probeert het Zorgbedrijf Roeselare nu als eerste in Vlaanderen grootouders in te schakelen. Omdat ze vaak toch al voor de kleinkinderen zorgen, kunnen ze er volgens het zorgbedrijf ook nog andere kinderen bijnemen. Volgens Het Nieuwsblad zijn er in Roeselare nog slechts dertig onthaalouders over voor 250 kinderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud