Advertentie
netto

Onthaalouders geven er massaal de brui aan

Er lopen minder vrouwen warm om thuis kinderen op te vangen, onder meer door de werkdruk en de lage verloning. ©Photo News

Vlaanderen telt steeds meer plaatsen in de kinderopvang, maar het aantal onthaalouders daalt. Er zijn nu 500 onthaalouders minder dan twee jaar geleden. Een kentering is nog niet in zicht.

Sinds de invoering in 2014 van het nieuwe decreet over de kinderopvang is het aantal plaatsen gestegen tot 93.077 in 2016. Dat blijkt uit het jongste jaarverslag van Kind & Gezin.

93.077
Eind vorig jaar waren er 93.077 plaatsen in de kinderopvang in Vlaanderen.

Vlaanderen haalt zo zijn doelstelling om kinderopvang aan te bieden voor de helft van de kinderen. Tegen 2020 hoopt de Vlaamse regering kinderopvang aan te bieden voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

In diezelfde periode daalde wel het aantal locaties waar kinderopvang wordt aangeboden. Dat komt vooral door de afname van het aantal onthaalouders. Terwijl er in 2014 nog 5.718 waren, bleven daar vorig jaar nog maar 5.218 van over. Het gaat om opvang voor maximaal acht kinderen. In de voorgaande periode, tussen 2011 en 2014, waren al meer dan 3.000 onthaalouders gestopt.

Vergunning

Het decreet over de kinderopvang van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V), dat op 1 april 2014 in werking trad, kon het tij dus niet keren. Vandeurzen wou via de nieuwe wetgeving de sector professionaliseren. Zo moeten alle opvanginitiatieven voortaan een vergunning hebben en worden de voorwaarden en de financiering van de verschillende vormen van opvang gelijkgeschakeld.

Vandeurzen wou met zijn hervorming betaalbare, toegankelijke en voldoende kinderopvang realiseren. Tegelijk moest het organiseren van kinderopvang voor de sector leefbaar blijven.

Toen de tewerkstellingsgraad van de vrouwen in de jaren 80 steeg, kende het systeem van onthaalouders een groot succes. Die generatie gaat nu met pensioen. Vandaag lopen er minder vrouwen voor warm om op eigen houtje kinderen op te vangen.

Daarbij spelen de werkdruk, de strenge regels en de lage verloning hun rol, net als de impact op het gezinsleven van een opvang in de gezinswoning. Bovendien gaat de voorkeur van tweeverdieners vaak uit naar grotere kinderdagverblijven waar er geen onverwachte sluiting is als de onthaalouder ziek is.

Oplossing

Vandeurzen zei niet blind te zijn voor het terugvallende aantal onthaalouders en noemde de gezinsopvang eerder een ‘waardevolle vorm van kinderopvang’. Daarom startte hij een ‘strategische oefening’ rond de gezinsopvang in Vlaanderen. Wel wees de minister er al op dat het tekort aan gezinsopvang niet enkel in Vlaanderen een probleem is.

Het was de bedoeling de oefening voor de zomer af te ronden, maar dat is niet gelukt.

Kind & Gezin wijst erop dat het een complexe opdracht is om alle belangen een plaats te geven. Er wordt gedacht aan een werknemersstatuut voor onthaalouders en maatregelen om de samenwerking tussen de onthaalouders te verhogen, maar daar is geld voor nodig. De bedoeling is in het najaar naar buiten te komen met een visie op de toekomst van de onthaalouders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud