Ontsnappen aan verkeersbelasting was nooit moeilijker

Belastingfraudeurs worden uit het verkeer gehaald met nummerplaatherkenning. ©BELGAIMAGE

De Vlaamse Belastingdienst heeft vorig jaar voor het eerst meer dan een miljoen controles gedaan op de betaling van de verkeersbelasting. De inningen namen toe met 1,6 miljoen euro.

Vlaanderen heeft vorig jaar exact 1.098.705 autobezitters door de computer gehaald om te zien of ze hun verkeersbelasting betaald hadden, zo meldt het kabinet van Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD). De controles lagen daarmee zowat een vijfde hoger dan in 2016.

In 10.583 gevallen werd een overtreding vastgesteld, goed voor een recordopbrengst van 6,6 miljoen euro geïnd aan achterstallige verkeersbelastingen en boetes. Een jaar eerder was dat 5 miljoen.

De controles gebeuren via automatische nummerplaatherkenning. Alleen wie zijn of haar verkeersbelasting niet betaald heeft, wordt langs de kant gezet. Overtreders moeten het achterstallige bedrag meteen betalen, met daar bovenop een boete van 25 procent van het verschuldigde bedrag. Wie niet betaalt, riskeert inbeslagname van de boorddocumenten of de plaatsing van een wielklem.

Volgens Tommelein worden elk jaar meer auto's gecontroleerd, maar neemt het aantal overtreders procentueel de laatste jaren af. Het percentage overtredingen ligt op minder dan 1 procent, wat de doelstelling is. Bij de controles op specifieke doelgroepen, zoals buitenlandse nummerplaten en garageplaten, ligt het aantal overtredingen wel hoger.

In 2017 werden ongeveer 1.500 controleacties uitgevoerd, verspreid over heel Vlaanderen. Drie op de vier controles voert de Vlaamse Belastingdienst alleen uit. Bij één controle op de vier werkt ze samen met andere diensten, meestal met de politie, maar ook met de wegeninspectie, arbeidsinspectie en douane. Dan kunnen andere controles, bijvoorbeeld BOB-controles, tegelijkertijd gebeuren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud