'Onzin dat Vlaamse onafhankelijkheid miljarden zou kosten'

Remi Vermeiren - Foto Thomas De Boever ©Thomas De Boever

'Het is onzin dat de onafhankelijkheid Vlaanderen miljarden zou kosten'. Dat zegt Remi Vermeiren, die een vervolg heeft geschreven op het Warandemanifest, in een reactie op het bericht in De Morgen dat Vermeiren bereid zou zijn 237 miljard euro te betalen voor Vlaamse onafhankelijkheid.

'Ik denk niet dat je een prijskaartje kan plakken op Vlaamse onafhankelijkheid', zegt gewezen KBC-topman en auteur van het nieuw boek over Vlaamse onafhankelijkheid, 'België. De onmogelijke opdracht'.

'De bewering dat Vlaamse onafhankelijkheid ons 15 procent welvaart kost, is niet ernstig. Je kan wel de nadelen en de voordelen tegenover elkaar oplijsten. Wat is bijvoorbeeld de prijs om over te stappen naar een land dat een kleinere schaal heeft? Maar anderzijds: wat brengt het op als Vlaanderen zelf verantwoordelijk wordt voor het economisch beleid en een beleid kan voeren dat beter op de noden van de eigen regio is afgestemd?', merkt Vermeiren op.

Dat De Morgen stelt  dat de prijs van een onafhankelijk Vlaanderen 237 miljard euro bedraagt, omdat Vermeiren voorstelt om 203 miljard van de Belgische staatsschuld naar Vlaanderen door te schuiven en daarbovenop voorstelt een transfer van 34 miljard euro gedurende vijftien jaar naar Wallonië te behouden, is volgens Vermeiren onzin.

'Dat is onzin natuurlijk. De Morgen verwart huidige en extra kosten. Vlaanderen betaalt nu ook al mee aan de staatsschuld, en financiert de transfers. Je zou het ook anders kunnen voorstellen: als Vlaanderen ‘maar’ 203 miljard euro van de staatsschuld overneemt, is dat een besparing in vergelijking met het deel waar Vlaanderen nu voor opdraait. En als België niet wordt gesplitst, gaan de financiële transfers van Vlaanderen naar Wallonië ook na vijftien jaar nog voort. Vlaanderen kan, ook als de tranfers voortduren, toch voordeel halen uit een splitsing. Wallonië ook trouwens. Want beide regio’s zullen zuiniger omspringen met het geld dat ze uit eigen belastingen halen', aldus Vermeiren

Voor de opsplitsing van de staatsschuld stelt hij een verdeelsleutel voor, waardoor Vlaanderen 55 procent van de totale schuld op zich zou nemen. Omgerekend naar de stand van de schuld van vandaag zou dat neerkomen op ongeveer 203 miljard euro.

Voor de transfers in de sociale zekerheid stelt hij een uitdoofscenario voor. Wallonië mag nog vijf jaar op 3,6 miljard rekenen, een bedrag dat vervolgens tien jaar lang met telkens 10 procent verminderd zal worden. Alles samen komt dat neer op nog eens 34 miljard.

Volgens Vermeiren is het dan ook niet onmogelijk om te komen tot een opdeling van België. Vermeiren stelt in het boek ook voor om het land in drieën te delen: Vlaanderen, Wallonië en de stadstaat Brussel. De nieuwe staatsgrenzen zouden overeenkomen met de bestaande gewestgrenzen.

Elke Belg zou, onafhankelijk van zijn woonplaats, zelf mogen kiezen welke van de drie nieuwe nationaliteiten hij aanneemt. Brussel wordt enerzijds een onafhankelijke staat, maar anderzijds behouden Vlaanderen en Wallonië de bevoegdheid om in de stad diensten voor de eigen gemeenschap uit te bouwen.

 

Lees dinsdag het volledige interview met Remi Vermeiren in De Tijd

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud