Ook in coronatijd geeft Vlaanderen cheque van 180 euro voor 11 juli-feestjes

De klassieke 11 juli-viering op de Brusselse Grote Markt gaat wegens de coronacrisis niet door. ©BELGA

Vlaanderen geeft een cheque van 180 euro aan al wie in het weekend van de Vlaamse feestdag in zijn straat een feestje met de buren houdt. De feestsubsidie bestaat al jaren, maar doet vragen rijzen nu de begrotingscijfers wegens de coronacrisis bloedrood kleuren.

Het gat in de Vlaamse begroting is opgelopen tot 6,5 miljard euro. Federaal gaat het richting 40 miljard. Maar ondanks de nooddruft besloot de Vlaamse regering toch weer geld uit te trekken om Vlaanderen deze zomer aan het feesten te krijgen. Nu de grote 11 juli-viering in het water valt en veel Vlamingen noodgedwongen in eigen land moeten blijven door de coronapandemie, geeft de Vlaamse regering financiële rugdekking aan het initiatief Zomerstraten. Dat is een samenwerking tussen Vlaanderen Feest, de vzw die zich bezighoudt met de klassieke 11 juli-viering, en de Voetgangersbeweging.

Burgers en lokale besturen kunnen bij de Voetgangersbeweging een startpakket vragen met flyers, een banner en stoepkrijt. Vlaanderen Feest geeft daarnaast in het weekend van 11 juli een cheque van 180 euro aan wie iets in zijn buurt, wijk of straat organiseert. Die cheque kan worden gebruikt voor spelmateriaal, het installeren van geveltuintjes of het aankopen van hapjes en drankjes bij de lokale horeca. 

'Zet je stoel buiten voor een apero met de buren. Schrijf een groot gedicht op straat. Richt een parkeerplek in als zitruimte of sluit de straat tijdelijk af voor extra veel speel- en ontmoetingsruimte', luidt het.

Virologen

Nu massa-events niet kunnen, is het de bedoeling kleine initiatieven te stimuleren. De campagne loopt tot september. Alles moet binnen de geldende veiligheidsmaatregelen gebeuren. Het initiatief is ook besproken met de gouverneurs en de virologen.

'Onze samenleving heeft behoefte aan een positieve, nieuwe start', zegt Open VLD-minister Bart Somers.

'We mogen de Vlaamse feestdag niet zomaar voorbij laten gaan', zegt ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). 'Deze zomer is Vlaanderen onze bubbel.'

Deze zomer is Vlaanderen onze bubbel.
Jan Jambon
Vlaams minister-president

In heel wat Vlaamse steden en gemeenten bestaat al langer de mogelijkheid een beroep te doen op materiaal of steun voor wijk- en buurtinitiatieven. Op Vlaams niveau worden al jaren feestcheques uitgedeeld voor 11 juli.

Is overheidsgeld voor feestjes wel aangewezen nu corona steeds diepere begrotingsputten slaat? 'De feestcheques bestaan al jaar en dag. Normaal worden die gegeven tussen 1 en 11 juli. Nu doen we het in afgeslankte vorm, enkel in het 11-juli weekend. Bovendien, en dat kost geen euro, geven we de lokale besturen begeleiding en richtlijnen voor hun zomeractiviteiten, in lijn met de coronaregels', verduidelijkt het kabinet van minister-president Jambon.

'Het gaat niet om extra geld, maar komt uit de pot die sowieso voorzien was voor Vlaanderen Feest. Het normale budget is zowat 600.000 euro, waar nu ongeveer 200.000 van gebruikt wordt', stelt het kabinet-Somers.

Vlaanderen heeft ook een standaard aanvraagformulier opgesteld om de lokale besturen te helpen bij het organiseren van de zomerstraten. Er is ook een website gemaakt. De bedoeling is ook dat lokale besturen hun feestwerking inkapselen in die van het bredere initiatief. 'Veel steden en gemeenten zaten met nogal wat vragen over wat nu wel en niet mocht deze zomer', aldus het kabinet van Jan Jambon. 'Daarom is er nu een soort protocol gemaakt op Vlaams niveau die als handleiding moet dienen. Events met honderden mensen zijn uiteraard niet de bedoeling. Podia of een braderie is nu ook niet waar we aan denken. Het gaat eerder over een barbecue of tuinparty met tientallen mensen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud