'Ook Vlaamse overheid niet veilig voor NSA'
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) geeft toe dat niet kan worden uitgesloten dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA gegevens van de Vlaamse overheid kan onderscheppen.
'Als het klopt dat (de Amerikaanse inlichtingendienst) NSA op strategische plaatsen op de internetverbindingen toegang heeft tot bepaalde datastromen, is het niet ondenkbaar dat ook bepaalde gegevens van de Vlaamse overheid kunnen onderschept worden. Net zo goed als die van alle andere internetgebruikers.' Dat antwoordt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) op een vraag van Lode Vereeck (LDD).
Of er gegevensverkeer van instanties of van functionarissen van de Vlaamse overheid werd onderschept of gepoogd werd te onderscheppen, is moeilijk, zo niet onmogelijk, vast te stellen, antwoordt Bourgeois. Maar tegelijk is het dus niet ondenkbaar dat het kan gebeuren.
Onmiddellijk nadat bekend werd dat er is binnengedrongen in het BICS-netwerk van Belgacom heeft de administratie van Bourgeois contact opgenomen met Mobistar, de telecomoperator van de Vlaamse overheid. De operator kon geen verhoogd risico vaststellen, maar kondigde wel aan extra beveiligingscontroles te plannen.
De kwestie blijft een continue wedloop tussen krakers en gekraakten, zegt Bourgeois. Maar de Vlaamse overheid verschuilt zich sinds twee jaar achter een firewall van de nieuwste generatie en een specialist in cyberbeveiliging analyseert permanent de logbestanden en -rapporten.
Edward Snowden
Zes maanden nadat hij de eerste informatie uitbracht over de wijdverspreide en grootschalige afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA, heeft klokkenluider Edward Snowden verklaard 'persoonlijk zijn doel bereikt te hebben'. Hij zei dit in een interview met een journalist van de Amerikaanse krant The Washington Post in Rusland, waar Snowden (tijdelijk) asiel geniet.
'Ik heb al gewonnen', liet Snowden optekenen. 'Van zodra journalisten aan de slag konden, werd alles wat ik probeerde te doen, gerechtvaardigd. Want vergeet niet, ik wilde niet de samenleving veranderen. Ik wilde haar enkel de middelen geven om voor zichzelf beslissingen te nemen.'
Dat hij er in slaagde het publiek te informeren over de omvang en de schaal van de afluisterpraktijken van de Amerikaanse overheid, geeft Snowden naar eigen zeggen voldoening. Snowden zegt verder dat hij de NSA niet wil neerhalen, maar dat hij er juist voor ijvert de geheime dienst te verbeteren. Hij ziet zichzelf ook hoegenaamd niet als een verrader.'Ik werk in feite nog steeds voor de NSA, al zijn zij de enigen die dat niet doorhebben.'
De Amerikaanse president Obama heeft vrijdag beloofd in januari een "vrij definitieve beslissing" te zullen nemen over de afluisterpraktijken van de geheime dienst NSA. De praktijken van de geheime dienst worden fel bekritiseerd in een recent rapport van een door de president aangestelde commissie, nadat een federale rechter ze ook al 'waarschijnlijk ongrondwettelijk' had genoemd.
Meest gelezen
- 1 Klimaatvoluntarisme Depraetere jaagt coalitiepartners op stang
- 2 Nieuwe telecomoperator Digi duikt met tarieven stevig onder de concurrentie
- 3 Onderzoek naar Didier Reynders: Nationale Loterij wijst op tweede verdachte spelersrekening
- 4 Hoe klop je de MSCI World-index: de succesformule van de alfa-meesters
- 5 Kwantumchip van Google doet in 5 minuten wat strafste supercomputer 10.000.000.000.000.000 miljard jaar kost