Ook Vlaanderen wil enkel nog elektrische bedrijfswagens

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) vraagt actie rond de elektrische auto's. ©BELGAIMAGE

Vlaams minister van Klimaat Zuhal Demir (N-VA) vraagt actie van haar federale collega Marie Christine Marghem (MR).

Vlaams minister van Klimaat Zuhal Demir (N-VA) dringt er bij haar federale collega Marie Christine Marghem (MR) op aan zo snel mogelijk werk te maken van een omschakeling naar elektrische bedrijfswagens. Dat is nodig als Vlaanderen de klimaatdoelstelling - 35 procent minder CO2-uitstoot tegen 2030 - wil halen.

Eerder dook al het bericht op dat federaal informateur Paul Magnette (PS) alleen nog elektrische leasewagens fiscaal wil stimuleren. Nu blijkt dat ook de Vlaamse regering daarop wil inzetten, zodat bedrijven alleen nog leasewagens van de belastingen kunnen aftrekken als ze geen CO2 uitstoten.

‘Ik maak me zorgen,’ zegt Demir, ‘omdat in het federale klimaat- en energieplan weinig of geen maatregelen zijn opgenomen die Vlaanderen nodig heeft om de doelstellingen voor de CO2-uitstoot te halen’. Daarom heeft ze een brief geschreven aan Marghem.

Fiscaliteit aanpassen

Demir wil dat Marghem zo snel mogelijk de fiscaliteit voor bedrijfswagens aanpast ‘om de vloot van bedrijfswagens zo snel mogelijk te vergroenen en emissievrij te maken’. Maar voor haar kan niet worden ingebroken op bestaande contracten. ‘En er moet voldoende aanbod aan elektrische modellen zijn, zodat werknemers de auto als gezinswagen kunnen gebruiken’.

Ze wil dat de Vlaamse regering dan in overleg met de autosector een tandje bij steekt in het uitbouwen van het laadpalennetwerk in Vlaanderen. Vorig jaar telde Vlaanderen amper 3.000 laadpunten, wat een rem zet op de verkoop van elektrische auto’s.

Voorts vraagt Demir aan Marghem het verlaagde btw-tarief van 6 procent bij de heropbouw van een gesloopte woning uit te breiden, zodat het niet alleen voor de 13 centrumsteden maar in heel Vlaanderen geldt. Dat kan helpen het verouderde patrimonium in Vlaanderen energieneutraal te krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud