Oosterzele zwaarst getroffen door windhoos

(foto belga) ©BELGA

Uit een voorlopige inventaris na de windhoos in Oosterzele blijkt dat er een zestigtal woningen ernstige schade hebben opgelopen, zegt burgemeester Johan Van Durme. Zeven woningen zijn voorlopig onbewoonbaar. Ook in West-Vlaanderen richtte de windhoos schade aan, vooral in Meulebeke.

De windhoos passeerde kort voor 6 uur in de omgeving van de straten Hogeveld, Groenweg, Voordries en Achterdries in Oosterzele. De voetbalkantine van Achterdries werd volledig vernield.

Een zestigtal woningen zijn ernstig beschadigd, zegt burgemeester Johan Van Durme. 'Zeven woningen zijn nu tijdelijk onbewoonbaar verklaard. Een technisch deskundige moet uitmaken of de bewoners vandaag nog kunnen terugkeren naar hun huizen. De ravage is in elk geval enorm. De strook waar de windhoos passeerde, is langer dan een kilometer. De getroffen gezinnen kunnen terecht bij familie of in een noodwoning.'

De opruimwerken zijn volop aan de gang. Verschillende brandweerkorpsen en de civiele bescherming ruimen puin en voeren noodherstellingen uit. De nieuwe gouverneur van Oost-Vlaanderen Jan Briers kwam ter plaatse. De provinciale fase van het rampenplan wordt niet afgekondigd, maar Briers inspecteerde de schade en omschreef de getroffen buurt als 'een slagveld'. De gemeentelijke fase van het rampenplan blijft van kracht. 

West-Vlaanderen

Ook in West-Vlaanderen veroorzaakte de windhoos heel wat schade. Vooral Meulebeke werd zwaar getroffen. Slachtoffers zijn er niet, zo bevestigt de brandweer. 'Alles ging bijzonder snel', vertelt de dispatcher van de brandweer van Roeselare. 'We kregen een eerste oproep om 05.12 uur, de laatste noteerden we om 05.39 uur. Het waren 27 drukke minuten', klinkt het.

In Meulebeke werd een tiental woningen werd beschadigd. Daken en serres werden weggeblazen, muurtjes stortten in en in sommige woningen overleefden ramen en rolluiken het stormweer niet.

In Ardooie belandde een elektriciteitspaal op de weg en in Oostrozebeke brak brand uit in een woning. Die werd wellicht veroorzaakt door een blikseminslag. Ook in Waregem sloeg de bliksem op enkele plaatsen in. In Roeselare haalde het noodweer een lokale radiozender uit de ether.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud