Open VLD eist dat N-VA 'klare wijn' schenkt over Vlaams Belang

Gwendolyn Rutten wil niets te maken hebben met het Vlaams Belang. ©BELGA

Waarom blijft Bart De Wever met het Vlaams Belang spreken? De zenuwachtigheid daarover begint toe te nemen. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten wil dat Bart De Wever ‘klare wijn schenkt’.

Het is redelijk ongezien, maar op de website van Open VLD laat voorzitster Rutten in een communicatie na het partijbestuur van Open VLD weten dat de liberalen klaarheid eisen van Bart De Wever over zijn gesprekken met het Vlaams Belang. 'Open VLD respecteert de keuze van formateur De Wever om gesprekken met het Vlaams Belang aan te gaan, maar evenzeer herbevestigen wij ons standpunt dat we niet meewerken aan oefeningen waaraan het Vlaams Belang deelneemt', staat er.

Deze preformatie is geen vrijblijvende biechtstoelprocedure, maar moet wat ons betreft leiden tot de vorming van een stabiele en volwaardige meerderheid voor Vlaanderen.
Gwendolyn Rutten
Voorzitter Open VLD

En meteen maakt ze duidelijk dat ook scenario’s van gedoogsteun door het Vlaams Belang niet kunnen. 'Een partij waarvan de mens- en maatschappijvisie haaks staan op die van ons, die pleit voor separatisme, die de Europese samenwerking fundamenteel in vraag stelt en dat bovendien doet met politici die de grenzen van het menselijk en politiek fatsoen regelmatig overschrijden, kan nooit een partner zijn van een liberale partij. Niet binnen en niet buiten de regering.'

Rutten vraagt dan ook duidelijkheid. ‘We vragen van de formateur dat hij klare wijn schenkt over zijn gesprekken met het Vlaams Belang. Deze preformatie is geen vrijblijvende biechtstoelprocedure, maar moet wat ons betreft leiden tot de vorming van een stabiele en volwaardige meerderheid voor Vlaanderen.'

'Reus op lemen voeten'

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is niet onder de indruk van de uitspraken. 'De vraag is voor wie mevrouw Rutten nog spreekt.' Hij verwijst naar de Open VLD'ers die zich hebben uitgesproken tegen het cordon sanitaire. 'Gezien de interne positie van mevrouw Rutten hechten wij meer belang aan hun verklaringen dan aan die van een reus op lemen voeten', stelt Van Grieken. 

De Wever reageerde niet op de oproep van Rutten. Hij houdt het bij zijn standaardzinnetje dat er 'in discretie voortgewerkt wordt'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud