Open Vld wil af van 'confederalisme'

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten - Foto Belga ©BELGA

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten wil van het confederalisme af. Ze zal in november aan haar partijcongres voorstellen om van Open Vld opnieuw een partij te maken die opkomt voor een federaal België met sterke deelstaten, en niet langer voor een confederaal België.

Dat staat vrijdag in Het Laatste Nieuws.

Open Vld distantieert zich zo van confederale partijen als CD&V en vooral N-VA. 'Dit maakt ons niet tot minder zelfbewuste Vlamingen. Maar wij willen niet meegaan in de richting van de splitsing van ons land. Wij geloven in een federaal België dat wérkt', verklaart Rutten.

'Je kan er niet omheen dat N-VA het confederalisme heeft gekaapt als een omfloerste vorm van wat ze echt willen: de splitsing van België', aldus nog de partijvoorzitter.

De Vlaamse liberalen hadden het confederalisme opgenomen in hun Novemberverklaring van 2002. 'Dat was toen ingegeven door de nood aan een grote staatshervorming', zegt Rutten daarover, 'maar die ligt er nu. Daar moet het bij blijven. De volgende vijf jaar moet het over sociaal-economische kwesties gaan, niet over het institutionele.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud