Advertentie
Advertentie

Open VLD wil niet weten van nieuwe energietaks

Voor Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) is de vernietiging van de Turteltaks geen cadeau. ©Photo News

Vlaamse coalitiepartijen oneens over alternatief voor vernietigde Turteltaks.

Het Grondwettelijk Hof heeft donderdag in een arrest de Turteltaks vernietigd, de heffing die de elektriciteitsfactuur voor elk gezin 100 euro per jaar duurder maakt.

Dat betekent dat de energiefactuur vanaf volgend jaar in principe met 100 euro daalt, tenzij de Vlaamse regering beslist een alternatieve belasting in te voeren. Maar Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) zei gisteren in ‘Terzake’ dat dat niet zijn voorkeursscenario is. ‘Ik zal zeker niet zomaar nieuwe taksen invoeren als die niet door de bevolking en de bedrijven gedragen worden.’

Gratis bestaat niet

De Turteltaks werd ingevoerd om de schuldenberg af te bouwen die de vorige regeringen door de subsidiëring van zonnepanelen hadden opgebouwd. Nu die taks wegvalt, dreigt een gat in de begroting. Daarom benadrukt Tommelein dat een alternatief moet worden uitgewerkt. ‘Met de vernietiging van de energieheffing zullen de schulden uit het verleden niet verdwijnen. We mogen de mensen geen blaasjes wijsmaken. De energieomslag kost geld. Gratis bestaat niet. Ik wil daar eerlijk en open over zijn.’

De Turteltaks is nu vernietigd, we gaan toch geen nieuwe taks invoeren?
Open VLD-bron

In de Melsensstraat, waar het hoofdkwartier van de liberale partij gevestigd is, waarschuwen ze voor een nieuwe taks. ‘De Turteltaks is nu vernietigd, we gaan toch geen nieuwe taks invoeren?’, klinkt het.

Open VLD wil liever het gat in de begroting vullen met besparingen dan met nieuwe belastingen. Dat betekent dat de Vlaamse regering voor de begroting van volgend jaar op zoek moet naar enkele honderden miljoenen euro’s nieuwe besparingen. De Turteltaks brengt zo’n 495 miljoen euro per jaar op.

Hoe groot is de put?

Er werd 2 miljard euro kosten voor de oversubsidiëring van zonnepanelen doorgeschoven. Om alle vastgelegde steun voor groene stroom te betalen is tegen 2020 liefst 9 miljard euro nodig. Zonder de biomassacentrales BEE en Langerlo is dat nog 4,6 miljard. Dat betekent wel dat de regering in andere hernieuwbare energie moet investeren om de klimaatdoelstellingen te halen. De Turteltaks bracht per jaar bijna een half miljard euro op.

CD&V staat niet op dezelfde lijn. Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne zegt niet meteen ‘een grote steun voor besparingspistes te verwachten’. De partij stuurt wel op een alternatieve heffing aan. Ze stelt voor om samen te zitten met de federale regering en een gezamenlijke energiebijdrage uit te werken. De opbrengst daarvan zou deels naar de regio’s worden doorgestort. Maar wellicht staat de federale regering niet te springen voor zo’n taks.

Ook de N-VA acht het weinig realistisch om honderden miljoenen euro’s te besparen. ‘Gaan we honderden miljoenen euro’s uit eigen middelen halen?’, vraagt Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy zich af.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud