Advertentie

Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode fuseren tot Oudsbergen

De naam voor de gefuseerde gemeente werd met bijna een tweederdemeerderheid gekozen. ©BELGA

De inwoners van de Limburgse gemeenten Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode fuseren op 1 januari 2019 onder de naam Oudsbergen.

Zo'n 4.500 inwoners ouder dan 12 kozen de afgelopen weken de nieuwe naam. Van alle kiezers koos 63 procent voor Oudsbergen, de overige stemmen werden gelijkmatig verspreid over de andere drie namen. Oudsbergen verwijst naar een aantal landduinen op de grens van de gemeenten, waarvan de Oudsberg de grootste is.

De kiezers verkozen Oudsbergen boven Oudsberg, Donderslag en Broekstede. De vier mogelijkheden werden door een volksjury van 47 inwoners gekozen uit 547 inzendingen. De nieuwe naam werd dinsdagmiddag in Opglabbeek bekendgemaakt tijdens een evenement voor de inwoners. De nieuwe gemeente telt 23.379 inwoners en is 116,24 vierkante kilometer groot.

Werkgroepen uit beide gemeenten storten zich nu op de ontwikkeling van de visie van Oudsbergen. 'Zo zijn er werkgroepen die nadenken over de financiën van de nieuwe gemeente, maar ook over de vele gebouwen die we hebben', zegt burgemeester van Opglabbeek Benny Spreeuwers (CD&V). 'Ook belangrijk is dat in beide gemeenten 25 straatnamen veranderd moeten worden. Daar gaan we nu ook mee beginnen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud