Ophef rond neerschieten 14-jarig meisje met kunststofkogel

Burgemeester Bart De Wever bij de commandowagen van de Antwerpse politie ©Photo News

Bij een interventie in een jeugdinstelling heeft het Snelle Respons Team (SRT) van de Antwerpse politie een Syrisch 14-jarig meisje neergeschoten met een kogel uit kunststof. De actie lokt protest uit.

Omdat het meisje op zondag 1 november zichzelf en omstaanders met glasscherven dreigde te verwonden, besloten de begeleiders in de jeugdinstelling Jacob Jordaens bijstand in te roepen van de Antwerpse lokale politie. Maar ook het Snelle Respons Team (SRT) van de lokale politie, dat werd opgericht om in te grijpen bij ernstige incidenten, arriveerde.

De leden van het SRT schakelden het meisje uiteindelijk uit met een zogeheten 'less lethal weapon', een kunststof projectiel dat volgens de politiewoordvoerder vergelijkbaar is met de kogels van een paintballgeweer. Het meisje werd geraakt in de buik en werd met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Het Agentschap Jongerenwelzijn en de instelling zelf keuren de ingreep van de politie af. 'We vragen aan de korpschef van Antwerpen, Serge Muyters, een gesprek over deze procedure', zegt woordvoerder Peter Jan Bogaert van het Agentschap Jongerenwelzijn. 'We moeten dit in de toekomst vermijden', zegt ook Emmanuel Standaert, directeur van de instelling.

Ook vanuit politieke hoek komt er kritiek. 'Jeugdbescherming is er om kinderen te beschermen',  zegt sp.a-voorzitter John Crombez. 'Vaak is dat heel moeilijk voor zij die voor die bescherming moeten zorgen. Maar op kinderen schieten en dat normaliseren, is onaanvaardbaar.'

Wouter Van Besien, de fractieleider van Groen in de Antwerpse gemeenteraad, haalt ook uit naar het SRT. 'Dat team heeft zijn start volledig gemist', vindt Van Besien. 'Burgemeester Bart De Wever moet duidelijk maken dat het SRT - opgericht om terrorisme in de stad te bestrijden - niet iedereen als terrorist mag beschouwen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud