Advertentie

Opleidingsverlof voor alle Vlaamse werknemers

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) naast zijn minister van Werk Phliippe Muyters (N-VA). ©BELGA

Vanaf het schooljaar 2019-2020 zal elke werknemer in de privésector in Vlaanderen recht hebben op 125 uur opleidingsverlof zonder loonverlies. De lessen moeten wel met de job te maken hebben.

Het nieuwe opleidingsverlof komt voort uit het Vlaamse zomerakkoord van de regering-Bourgeois, en is de opvolger van het bestaande systeem van het betaald educatief verlof. Met de hervorming wil Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) werknemers aansporen om te blijven bijleren.

Het systeem geeft werknemers uit de privésector het recht om opleidingen te volgen zonder loon te moeten opgeven. Concreet zal elke werknemer in de privésector vanaf het schooljaar 2019-2020 recht hebben op 125 uur opleidingsverlof. De Vlaamse overheid betaalt daarbij de loonkosten terug aan de werkgever.

"Het gaat om een win-winsituatie", zegt Muyters tegen het persagentschap Belga. 'Werknemers versterken hun kwaliteiten, werkgevers krijgen beter en productiever personeel en Vlaanderen versterkt zijn economie.' Behalve in een klassieke opleidingsomgeving kan de opleiding in de toekomst ook via werkplek- en afstandsleren.

Anders dan vroeger moet het wel steevast gaan om arbeidsmarktgerichte opleidingen die onderworpen zijn aan een beoordelingssysteem of loopbaangerichte opleidingen passend in een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) nadat de betrokken werknemer loopbaanbegeleiding gevolgd heeft. Alle goedgekeurde arbeidsmarktgerichte opleidingen zullen eenvoudig raadpleegbaar zijn in een online databank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud