Oplichters verbrassen miljoenen ARKimedesgeld

©Bloomberg

Oplichters hebben ruim 2 miljoen euro uit het ARKimedesfonds gekregen voor valse projecten. Ze verbrasten het investeringsgeld aan Porsches en 659.000 euro met hun kredietkaart.

De Vlaamse regering heeft de voorbije legislatuur nog eens 100 miljoen euro gepompt in een tweede ‘ARKimedesfonds’. Vers belastinggeld om te investeren in Vlaamse groeibedrijven. Het eerste ARKimedesfonds was nochtans geen daverend succes voor de 30.000 beleggers die er in 2005 met 110 miljoen euro instapten. De waarde van hun aandeel is de voorbije acht jaar gekelderd. Onder andere omdat de groeibedrijven die het investeringsgeld kregen, een meer dan gemiddeld risico liepen om over de kop te gaan.

Nu blijkt er ook sprake te zijn van regelrechte oplichting. Het parket van Brussel ontdekte dat twee oplichters via het bedrijf ‘Intek’ ruim 2 miljoen euro ARKimedesgeld kregen terwijl hun project volledig fictief was. Intek, wat stond voor Intelligent Technology, beweerde geavanceerde ‘elektronische deursloten’ te ontwikkelen. De twee zaakvoerders, Luc L. en David M., beweerden op het punt te staan een megadeal te sluiten met een dochterbedrijf van de Franse beursgenoteerde groep Securidev, een mastodont in de sector van de sloten.

Intek kreeg voor zijn ambitieuze plannen in 2006 al 1 miljoen euro van een van de 13 durfkapitaalfondsen die onder het ARKimedesfonds vallen. Dat was ‘KeBek Arkiv’, dat toen KBC Arkiv heette en dus in handen van KBC is. Al een jaar later, in april 2007, kreeg Intek nog 1 miljoen euro extra uit het fonds.

Maar de zaakvoerders van Intek bleken iedereen een rad voor de ogen te draaien. Hun project was volledig fictief, met valse boekhoudingen, valse facturen en valse jaarrekeningen. Zelfs het grote contract met een dochterbedrijf van de Franse groep Securidev was compleet fictief. Terwijl dat contract zogezegd 80 procent van Inteks omzet uitmaakte.

Miljoenen verbrast

In werkelijkheid werden de miljoenen euro’s aan ARKimedesgeld rijkelijk verbrast door de zaakvoerders. Ze kochten er al gauw twee luxewagens mee: een Porsche Cayenne en een Porsche 911, samen goed voor 219.000 euro. Tussen 2005 en 2009 versluisden de twee zaakvoerders elk een kwart miljoen euro naar hun persoonlijke bedrijven. Ze gaven ook liefst 659.000 euro uit met kredietkaarten en haalden nog eens 312.0000 euro in cashgeld af.

Het geld werd ook witgewassen via bankrekeningen in Zwitserland. Tot Intek in april 2009 volledig leeggezogen was en failliet werd verklaard. De curator Jean-Marie De Chaffoy vond op het kantoor in België alleen twee kartonnen dozen. Al het geld was verdwenen.

Naast de twee zaakvoerders moesten ook twee onafhankelijke bestuurders een oogje in het zeil houden bij Intek. Maar pas nadat in 2008 liquiditeitsproblemen de kop opgestoken hadden, begon de zeepbel te barsten. Ook KBC begon pas achterdochtig te worden nadat alle brieven aan het Hongkongse kantoor, waar de hoogtechnologische sloten zogezegd werden gemaakt, telkens onbeantwoord teruggekeerd waren. Uiteindelijk trokken vertegenwoordigers van het durfkapitaalfonds zelf naar Hongkong. Om hen te misleiden hadden de oplichters nog snel een atelier met wat Chinese werknemers opgezet op een ander adres.

In maart 2011 ontdekte de Belgische antiwitwascel de verdachte geldstortingen op Zwitserse bankrekeningen die leidden naar een van de twee zaakvoerders en zijn echtgenote. Het Brusselse gerecht onderzocht de grootschalige fraude en kwam tot de conclusies dat slechts een luttele tien procent van de omzet reëel was. ‘Dit was een Lernout & Hauspie-constructie: een platte oplichting’, besloot openbaar aanklager Xavier De Paepe gisteren voor de Brusselse correctionele rechtbank, waar de zaak voorkwam.

En tot vandaag hebben de twee zaakvoerders nog geen eurocent terugbetaald. Behalve een leeg kantoor met twee kartonnen dozen, is niets teruggevonden in België, getuigde de curator gisteren voor de rechtbank. De oplichters beweren intussen onvermogend te zijn. Maar het parket, de curator en de advocaten van KBC geloven daar niets van. Zaakvoerder Luc L., die gisteren samen met zijn vrouw terecht stond, leeft intussen in Spanje, aan de Costa del Sol.

Hij probeerde daar eerst gewoon opnieuw sloten te ontwikkelen en beweert nu babyvoeding te verkopen. De openbaar aanklager verwees gisteren naar een Spaanse website waarop de zaakvoerder zijn nieuwe ‘business’ toelicht onder de titel ‘Being happy is what’s important in life’. Het openbaar ministerie gelooft dus geenszins dat het ARKimedesgeld zomaar onverklaarbaar in rook is opgegaan.

De andere zaakvoerder David M. kreeg eerder al twee jaar celstraf, waarvan de helft met uitstel. Luc L. die gisteren apart moest verschijnen omdat hij tijdens het eerste proces niet kwam opdagen, getuigde gisteren onder andere dat hij zelf niet begreep hoe gemakkelijk ze de twee miljoen euro uit het fonds hadden gekregen. Een simpel telefoontje naar de Franse groep waarmee ze zogezegd een contract hadden, zou alles aan het licht hebben gebracht. Maar de advocaat van KBC weerlegde dat: ‘Alles was vals en we weten nog altijd niet waar de 2 miljoen is’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud