Advertentie

Opnieuw minder studenten voor lerarenopleiding

©Hollandse Hoogte / Roger Dohmen Fotografie

Aan de hogescholen zijn dit academiejaar 5 procent minder studenten ingeschreven voor de lerarenopleiding, leren cijfers van de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA). Daaruit blijkt dat het lerarentekort ook op lange termijn een probleem blijft.

Dat de Vlaamse scholen ongeziene problemen kennen om leerkrachten voor de klas te krijgen, heeft niet alleen te maken met een oververhitte arbeidsmarkt. Ook structureel zit het verkeerd. Terwijl in het Vlaams onderwijs almaar meer leerlingen worden verwacht, dienen zich almaar minder nieuwe leerkrachten aan.

Uit cijfers van de VHLORA blijkt dat dit academiejaar 21.037 studenten zijn begonnen aan de lerarenopleidingen van de Vlaamse hogescholen. Dat zijn er 5,5 procent minder dan vorig jaar.

'Echt verrast zijn we niet door de cijfers', zegt Joeri Deryckere, beleidsadviseur lerarenopleidingen aan de Vlaamse Hogescholenraad (VHLORA) maandag in De Morgen, die over de VHLORA-cijfers bericht. 'Eigenlijk sluit dit aan bij de enorme daling die we al sinds 2011 zien, in de drie educatieve bacheloropleidingen. Het aantal studenten dat de opleiding start, is bijna gehalveerd in die tijd.'

Meer scholieren middelbaar onderwijs

De trend contrasteert met de licht stijgende evolutie van het aantal leerlingen. Tussen 2020 en 2030 worden weliswaar 40.000 minder kinderen verwacht in de kleuter- en lagere scholen in Vlaanderen, maar op de middelbare scholen dient zich een sterkere toename aan. Daar worden tegen 2026 43.000 extra leerlingen op de schoolbanken verwacht.

De inschrijvingen in de leerkrachtenopleidingen dalen het sterkst voor het kleuter- en lager onderwijs, terwijl zich voor de opleiding middelbaar onderwijs 1 procent meer leerkrachten aandienden. Die toename is echter veel te beperkt, al is het maar omdat veel leerkrachten na enkele jaren werken het onderwijs verlaten.

Volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bewijzen de cijfers dat 'we de lerarenopleidingen opnieuw meer aanzien moeten geven'. Zelf denkt hij daarvoor aan een instapproef. 'We gaan het aanzien herstellen door de lat in de lerarenopleidingen inhoudelijk hoger te leggen én door ook aan de toegangspoorten werk te maken van meer 'trek in de schouw', door bindende gevolgen te verbinden aan de instapproef.'

 In het gemeenschapsonderwijs worden vandaag per drie vertrekkende leerkrachten minder dan twee vervangers gevonden. Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, zegt dat het lerarentekort nog nooit zo erg is geweest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud