Opnieuw minder vacatures in maart

foto ANP ©ANP

In maart 2012 heeft de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) 18,2 procent, of bijna een vijfde, minder vacatures ontvangen dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook in februari was er al een daling van 11 procent op jaarbasis. Dat meldt de VDAB dinsdag.

In maart 2012 ontving de VDAB 23.904 vacatures. Uitzendopdrachten zijn niet meegerekend. Het aantal ontvangen vacatures lag in absolute cijfers iets hoger dan in februari, en op hetzelfde niveau als in januari. Maar 'van maart verwachten we gewoonlijk iets meer', zegt de arbeidsbemiddelingsdienst.

Tijdens het voorbije jaar heeft de VDAB 298.029 vacatures ontvangen. Dat is 7,1 procent meer dan in de periode april 2010-maart 2011. Het stijgingsritme van het aantal vacatures over twaalf maanden blijft dalen. Ter herinnering: vorige maand was die toename 10 procent, in januari was dat nog 17 procent.

Enkele sectoren blijven evenwel goed standhouden, zoals de gezondheidszorg en ontspanning, cultuur en sport. Wel gaat het hier voor de helft over tijdelijke jobs en studentenjobs, bijvoorbeeld voor monitoren bij sportactiviteiten, preciseert VDAB. Per beroepsgroep steeg vooral de vraag naar elektriciens en technisch tekenaars en lesgevers in het hoger en volwassenenonderwijs.

Een opvallende daler is de sector van transport, logistiek en post. Vooral chauffeurs krijgen minder jobaanbiedingen. Ook inpakkers, bewakers en laaggeschoolde productiearbeiders, landbouwers en vissers, tuinaanleggers en fruitplukkers komen minder aan de bak. Maar ook sommige hooggeschoolden, zoals economen, lijken momenteel minder begeerd op de arbeidsmarkt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud