Advertentie

Opnieuw ongunstig advies voor Uplace

Promotie voor Uplace op de vastgoedbeurs Mapic in Cannes. ©rv

Uplace, het winkelcomplex dat onder de brug van Vilvoorde in Machelen moet verrijzen, krijgt opnieuw een ongunstig advies van de administratie Leefmilieu. De milieustudie die de Vlaamse overheid liet uitvoeren, deugt niet. Maar Uplace relativeert het belang van het ongunstige advies.

Dat blijkt uit een document dat De Morgen kon inkijken. In een advies aan de Vlaamse Milieuvergunningscommissie maakt de administratie Leefmilieu brandhout van de milieustudie die de Vlaamse overheid liet uitvoeren.

'De impact op de luchtkwaliteit wordt onderschat', schrijven de experts. Ze waarschuwen voor 'potentieel gevaarlijke effecten voor het milieu en de gezondheid van de mens'.

De milieuvergunning van de Vlaamse regering werd eerder dit jaar geschorst en vernietigd door de Raad van State. In juli vroeg Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) daarom opnieuw een advies aan.

Op 14 augustus maakte Bob Nieuwejaers, het hoofd van de afdeling 'Lucht, Hinder, Risicobeheer en Milieu en Gezondheid', zijn ongunstige advies over.

Het is niet de eerste tegenslag voor het megaproject. Zo waren er al kritische rapporten van de Inspectie Financiën en vernietigde de Raad Van State de milieuvergunning alsook een gedeelte van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan van het Vlaams Strategisch Gebied Brussel.

Eén afdeling

Volgens Uplace zelf is het negatieve milieuadvies waarover de krant De Morgen  bericht, afkomstig van één enkele afdeling van de administratie Leefmilieu, Natuur en Energie, en hebben andere afdelingen van deze administratie positief geadviseerd over de problematiek van het fijn stof rond het project voor het winkel- en ontspanningscomplex in Machelen.

'Verschillende diensten van dezelfde administratie spreken elkaar dus tegen. Het behoort de Gewestelijke Milieuvergunningscommissie toe om deze tegenstrijdigheid te beoordelen',  reageert Uplace in een persmededeling.

'De Gewestelijke Milieuvergunningscommissie wint in totaal acht niet-bindende adviezen in, voegt Uplace eraan toe. Op basis daarvan formuleert zij haar eigen finaal advies aan de minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. Op dit moment is het inwinnen van deze adviezen nog aan de gang', laat de groep nog weten

Groen

De Vlaamse regering moet Uplace 'afserveren' en zo een 'einde maken aan de onzekerheid',  reageert Groen zaterdag op het nieuws. 'Voor Groen moet de nieuwe regering Bourgeois nu eindelijk duidelijk 'nee' zeggen aan het megalomane bouwproject in Vlaams-Brabant', zegt Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum.

'Als de topexperten van de hoog aangeschreven Vlaamse administratie zo'n duidelijke taal spreken, dan moet de Vlaamse regering daar rekening mee houden', zegt Sanctorum. 'We hebben begrepen dat de Vlaamse regering dit weekend samen zit om de laatste hand te leggen aan haar begroting en Septemberverklaring. Wij verwachten dat ze nu ook eindelijk haar eigen administratie respecteert, een beslissing neemt en maandag duidelijk 'nee' zegt aan Uplace.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud