Advertentie
Advertentie

Opnieuw stemmen inwoners tegen fusieplannen gemeentebestuur

©katrijn van giel

Net als in Zwijndrecht vorige week hebben de inwoners van Borsbeek met een stevige meerderheid tegen de fusieplannen van het gemeentebestuur gestemd. Dat bekijkt nu of het de niet-bindende resultaten over de samensmelting met de grote buur Antwerpen volgt.

Een referendum in de Antwerpse gemeente Borsbeek over een fusie met de stad Antwerpen is uitgedraaid in een overtuigend njet. 77 procent van de 3.000 inwoners die gingen stemmen, verwierpen de fusieplannen. Alle Borsbekenaren ouder dan zestien jaar konden deelnemen.

De resultaten gaan in tegen de intenties van het gemeentebestuur. 'Wij gaan dit advies in de weegschaal leggen', reageert burgemeester Dis Van Berckelaer. 'Het is een signaal dat ook niet overroepen of geminimaliseerd mag worden. Zowat een derde van de uitgenodigde stemmers heeft een stem uitgebracht en op 18 december neemt de gemeenteraad een finale beslissing.'

Advertentie

Financieel onhoudbaar

Het leven dat duurder wordt, dat zal per definitie ook zo zijn als Borsbeek autonoom blijft. We gaan er financieel niet raken.

Dis Van Berckelaer
Burgemeester Borsbeek

Omdat de volksraadpleging niet bindend was, kan het bestuur ervoor kiezen de fusie toch te laten doorgaan. Voor aanvang liet Van Berckelaer weten dat hij weinig andere opties ziet. Voor Borsbeek, dat bekend staat als een armere gemeente in de regio, moet de fusie met de grote buur haar financiële problemen verhelpen. 'Het leven dat duurder wordt, dat zal per definitie ook zo zijn als Borsbeek autonoom blijft. We gaan er financieel niet raken. We voelen ook dat steeds meer taken naar de lokale besturen gaan en ondanks onze sterke wil zal dat niet blijven lukken', klonk het.

Voor Antwerpen is de fusie een financiële buitenkans. De Vlaamse regering neemt tot 500 euro schuld per inwoner over voor fusiegemeenten die samen minstens 20.000 inwoners hebben, en dat tot 50 miljoen euro. Antwerpen is op zichzelf al goed voor ruim een half miljoen inwoners.

Stilaan rolt een fusiegolf over Vlaanderen. In liefst 13 Vlaamse gemeenten zijn fusies in de maak. Dinsdag zette de gemeenteraad van het Oost-Vlaamse Lokeren het licht op groen voor de fusie met buurgemeente Moerbeke op 1 januari 2025.

Toch zien inwoners dat lang niet altijd zitten. Vorige week kwam een gelijkaardig resultaat uit de bus in het Oost-Vlaamse Zwijndrecht, waar de inwoners moesten stemmen over de fusie met Beveren en Kruibeke. Liefst 80 procent van wie ging stemmen was tegen. Vorig jaar gaf 90 procent van de stemmers uit het West-Vlaamse Ruiselede een njet voor een fusie met Wingene, maar de plannen zouden toch doorgaan.

Zonder Zwijndrecht

Ook voor Zwijndrecht waren de resultaten niet bindend, maar Groen - dat er de burgemeester levert - riep op ze te volgen. 'Wij roepen alle partijen in Zwijndrecht op om snel hun verantwoordelijkheid te nemen en uit het fusietraject te stappen, zodat verdere kosten voor Zwijndrecht vermeden worden en Beveren en Kruibeke hun fusietraject op een serene manier kunnen afwerken', klonk het.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) is een grote voorstander van gemeentefusies. Op termijn wil hij van 300 naar 100 gemeenten evolueren. De minister zei eerder fusies te willen verplichten na 2024, maar de huidige coalitiepartner CD&V - dat in kleinere gemeenten op het platteland nog sterk staat - ziet dat niet zitten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.