Advertentie
Advertentie

Opnieuw wateroverlast in West-Vlaanderen

Ook de woning van regisseur en mediafiguur Jan Verheyen in Ruddervoorde werd getroffen door de storm. ©BELGA

Na de zware onweders zondag, werd West-Vlaanderen ook in de nacht van zondag op maandag getroffen door wateroverlast.

Zware onweersbuien hebben ook zondagavond voor wateroverlast gezorgd in delen van West-Vlaanderen. De schade was wel niet zo groot als in de vroege ochtend. 

Vooral het hart van West-Vlaanderen, regio Torhout - Brugge, kreeg zondagochtend de volle lading. De brandweer van Brugge en Torhout krijgt een enorme toevloed aan oproepen binnen. In Torhout liep het centrum van de stad onder water. 'Iets over vijf uur is de hel hier losgebarsten', vertelt burgemeester Norbert De Cuyper. 'We hebben het rampenplan in werking gestoken en zijn nu volop bezig met de coördinatie en de hulpverlening.' 

Torhout. ©BELGA


Rond negen stabiliseerde de situatie zich. De brandweer zal deze ochtend huizen terug dichtmaken. In de stad was ook het festival Masters@Rock aan de gang. De grote tent overleefde het stormweer. De camping werd wel ontruimd. De festivalgangers konden terecht in de nabijgelegen kinderboerderij. Het noodplan zou in de loop van de dag terug ingetrokken worden.

 

 

  Het hele noorden van de provincie werd getroffen. In Veurne noteerde de brandweer al enkele oproepen voor wateroverlast. Erger was het in de regio Koekelare, Oostkamp, en Lichtervelde. 'Lichtervelde, Wingene, Zwevezele, daar zijn we op dit moment bezig', klonk het bij brandweer Midwest - Roeselare. 'Dat gaat van omgewaaide bomen, wateroverlast en zelfs hagelschade.' 

Schade in Lichtervelde. ©BELGA


In Kortemark is een woning deels ineengestuikt en weggeblazen. 

Huis in Kortemark. ©BELGA


  Luc Vanparys, burgemeester van Oostkamp, is ook al in de weer. 'We zitten aan 42 oproepen. Takken, bomen en schade aan daken. De situatie is nu wel onder controle. Het noodplan is niet afgekondigd, maar alle hulpverleningsdiensten werken nauw samen.' De brandweer treedt hem bij. 'Vanaf 5 uur deze ochtend hebben we preventieve maatregelen genomen en ons georganiseerd. Dat loopt heel vlot. De ergste situaties zijn onder controle', klinkt het.

Hagelschade

Er was melding van onder meer een omgewaaide topgevel en in een woning werden zelfs enkele ramen weggeblazen. Enkele straten werde ook afgesloten door wateroverlast. In de vroege ochtend trokken verschillende onweerscellen vanuit Frankrijk door West-Vlaanderen richting Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Her en der is er ook melding van hagelschade. Er zouden hagelstenen met een diameter van enkele centimeter uit de lucht zijn gevallen. .

 

 

In Brugge kreeg de brandweer meer dan zestig oproepen. 'De oproepen zijn heel gespreid, zowel vanuit het centrum als vanuit de buurgemeenten. We geven hier vooral voorrang aan woningen en bedrijven die getroffen zijn en straten die onder water gelopen zijn. We kregen ook vier blikseminslagen binnen, maar bluswerken waren niet nodig', vertelt de brandweer. 

Ook zondagavond en -nacht worden onweersbuien voorspeld. Lokaal kunnen ze gepaard gaan met hagel, rukwinden en veel neerslag. De meeste buien zijn bestemd voor de westelijke helft van het land. 

Schadedossier

Verschillende gemeenten die getroffen zijn, zullen een schadedossier opstellen na de doortocht van het noodweer zondagochtend. Ze hopen in aanmerking te komen voor een vergoeding van het rampenfonds. Terwijl het centrum van West-Vlaanderen nog volop bezig is met het ruimen van puin en bomen, en zich klaarstoomt voor mogelijk nieuw onweer van zondagavond, wordt er ook al verder in de toekomst gedacht.

'In de eerste plaats kunnen slachtoffers terugvallen op hun eigen verzekering, maar we gaan ook een schadedossier opstellen om zo eventueel in aanmerking te komen voor het rampenfonds', zegt burgemeester van Oostkamp Luc Vanparys. Heel wat omliggende steden en gemeenten plannen hetzelfde. 'Wij gaan het voorbeeld van Oostkamp volgen, want ook hier loopt de schade op', zegt Norbert De Cuyper, burgervader van Torhout. 

  In Kortemark, waar er duidelijke tekenen zijn van een windhoos, zijn ze nog volop bezig met de inventarisatie. 'Als die rond is, beslissen we definitief over een schadedossier', zegt burgemeester Toon Vancoillie.  En ook Brugge, dat onder meer af te rekenen kreeg met heel wat wateroverlast, neemt al de nodige maatregelen. 'Zoals gebruikelijk houden wij alle schade nauwgezet bij. Maar op dit moment is het pompen en nog eens pompen', zegt burgemeester Landuyt.

  In eerste instantie moet vastgesteld worden of het gaat om extreme omstandigheden. Later moet de ministerraad beslissen of het noodweer als ramp erkend kan worden. Pas daarna kunnen alle schadeclaims ingediend worden. Het onweer trok zondagochtend een spoor van vernieling in het noorden van West-Vlaanderen, van aan de Franse grens tot in Oost-Vlaanderen. De provincie bereidt zich in de mate van het mogelijke voor op nieuw onweer, zondagavond. 'Het is heel moeilijk om te voorspellen wat er nog zal komen, maar we zorgen dat de slachtoffers veilig en droog zitten en we zamelen reeds het nodige materiaal in. We houden het alleszins goed in de gaten', zegt Luc Vanparys van Oostkamp.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud