Advertentie
Advertentie

Oppositie: 'Dit is puur politiek dossier'

Elisabeth Meuleman, fractievoorzitster van Groen, biedt een wisselmeerderheid om de hervorming te realiseren. ©BELGA

De crisis in de Vlaamse regering biedt stevige munitie voor de oppositie. 'Dit is niet langer een onderwijsdossier, dit is een politiek dossier', klinkt het.

De Vlaamse regering ging zaterdag na twee dagen van onderhandelen opnieuw uiteen zonder een akkoord over de hervorming van het secundair onderwijs.

Vooral over het weghalen van de schotten tussen algemeen, technisch en beroepsonderwijs blijft het water tussen de coalitiepartners  diep.

Oppositiepartij Groen biedt daarom aan een wisselmeerderheid te vormen in dit dossier. 'Als de N-VA echt de broodnodige hervorming blokkeert, wil Groen vanuit de oppositie wel mee haar schouders zetten onder een goede onderwijshervorming die de schotten tussen ASO, TSO en BSO wegwerkt en zo de ongekwalificeerde uitstroom terugdringt'. Zo liet fractieleidster Elisabeth Meuleman verstaan.

Groen eist wel in ruil voor die wisselmeerderheid garanties dat 'het decreet in de volgende legislatuur niet zomaar van tafel geveegd wordt'.

Voorzitter Wouter Van Besien snapt niet dat de Vlaamse regering 'op leven en dood aan het vechten is voor iets wat niet meer dan een plan zal zijn'. Zelfs met een akkoord raakt de hervorming immers voor de verkiezingen van 2014 niet meer verankerd in decreten. Maar in het parlement zou dat nog wel kunnen, argumenteert de Groen-voorzitter. 'Het is dus ook voor de voorstanders, sp.a en CD&V, veel interessanter', klonk het. 'De zeventien zetels van N-VA zijn niet nodig.'

Van Besien toonde zich ook erg scherp voor N-VA. 'We kennen die als partij die graag blokkeert op federaal niveau. Nu gebeurt dat ook op Vlaams niveau en op kap van de leerlingen, wat niet gepast is', hekelde hij.

Open VLD-fractieleider Sas van Rouveroij nam dan weer de hele Vlaamse regering op de korrel. 'Er is geen ploeg, maar alleen een bende ministers die campagne voeren', zei hij in De Zevende Dag. 'De vraag is voor hen niet langer 'hoe kunnen we het onderwijs hervormen', maar 'hoe kunnen we onze regering redden', sneerde hij.

Ook volgens LDD-collega Lode Vereeck is dit een puur politiek dossier geworden. 'Dit gaat niet meer om het belang van onze kinderen, maar over 'hoe kan ik mijn tegenstander treffen', zei hij. 'In de eerste plaats is dat dan minister Smet die met de billen bloot moet. Maar ook minister-president Peeters zei dat hij op dit dossier afgerekend mocht worden. Ik denk dat Bart De Wever dat iets te letterlijk heeft genomen.'  

Voor Vlaams Belanger Joris Van Hauthem is duidelijk dat de regering 'uiteengespeeld en leeggespeeld' is. 'Het onderwijsdossier is pure ideologische politieke profilering. Ze kan best de boeken toedoen en met een beperkt regeerprogramma naar het parlement komen om te zien wat ze nog kan doen', besloot hij. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud