portret

OVAM-topvrouw onzichtbaar in het oog van de storm

Henny De Baets, de topvrouw van de afvalstoffenmaatschappij OVAM, begon haar carrière met een controverse over haar aanstelling en eindigt die op de vooravond van haar pensioen met de controverse over de PFOS-vervuiling.

De politieke PFOS-storm die almaar harder over de Vlaamse regering raast, is een verhaal vol stilzwijgende hoofdrolspelers. Zo blijft het al wekenlang wachten op heldere communicatie van 3M, de industriële groep die in Zwijndrecht de niet-afbreekbare chemische stoffen produceerde. Ook ex-minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) heeft inhoudelijk nog niet van zich laten horen. Hetzelfde geldt voor de grote baas van de afvalstoffenmaatschappij OVAM, Henny De Baets.

Zo onzichtbaar ze is, zo centraal staat ze in deze storm. De politieke crisis over de PFOS-vervuiling brak uit na een ongeziene demarche van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) over OVAM. Ze vroeg in het Vlaams Parlement een parlementaire onderzoekscommissie over de vervuiling, ook al is Demir zelf bevoegd voor OVAM.

De essentie

  • In het PFOS-schandaal zwijgen veel hoofdrolspelers.
  • Een van hen is Henny De Baets, de administrateur-generaal van OVAM.
  • Inhoudelijk blijven grote vragen onbeantwoord over wat OVAM heeft gedaan.
  • Ook politiek zou ze in het vizier kunnen komen, omdat ze van socialistische signatuur is.

De Baets, al 16 jaar administrateur-generaal van de afvalstoffenmaatschappij, werd daarom maandag - vergezeld door twee experts - op een speciale ministerraad van de Vlaamse regering ontboden om achter gesloten deuren uitleg te geven.

Sindsdien is de kritiek niet geluwd. Uit mailverkeer bleek donderdag dat Lantis, de beheerder van de Oosterweelwerf, in 2017 al waarschuwde voor hoge PFOS-waardes in de bodem van de werf en OVAM vroeg de zaak te bekijken. De Baets meldde daarop aan de Vlaamse regering dat er ‘geen direct humaan risico’ uitging van die concentraties. Lantis raadpleegde echter tegelijk de toxicoloog Jan Tytgat (KUL), die wel adviseerde dat het beter zou zijn dat de omwonenden geen zelf gekweekte groenten en eieren eten.

De politieke PFOS-storm die almaar harder over de Vlaamse regering raast, is een verhaal vol stilzwijgende hoofdrolspelers.

Maar de inwoners van Zwijndrecht zijn nooit verwittigd. De Vlaamse regering heeft communicatie daarover laten voorbereiden. Die lijkt daarna echter verdwenen te zijn in een Bermudadriehoek tussen het kabinet van toenmalig minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V), de Vlaamse Milieumaatschappij en - opnieuw - OVAM.

Niet alleen de inhoudelijke vragen leiden naar De Baets. Ook het politieke machtsspel zou haar richting kunnen uitgaan. Aangezien het in de Vlaamse regering op dit moment iedereen voor zich lijkt, is het niet ondenkbaar dat de regeringspartijen proberen andere partijen mee in het moeras te trekken. Dat zijn de groenen, die in Zwijndrecht sinds 1995 de burgemeester leveren, maar ook de OVAM-baas.

De Baets is van socialistische signatuur. Ze is de echtgenote van voormalig Vlaams Parlementsvoorzitter en minister van Leefmilieu Norbert De Batselier. Ze zetelde tot 2006 op voordracht van de socialisten in de raad van bestuur van de VRT en werkte begin jaren 2000 op het kabinet van de socialistische Brusselse minister Pascal Smet.

De Baets werd in 2005 ‘ad interim’ baas van OVAM en is het 16 jaar later nog altijd. Haar aanstelling werd destijds gezien als een onderdeel van een politieke deal, waarbij haar kandidatuur maar mogelijk werd omdat toenmalig minister van Leefmilieu Kris Peeters (CD&V) afweek van de normale selectieprocedures. In OVAM, dat tot dan toe door christendemocratische toplui werd geleid, veroorzaakte haar aanstelling destijds zware interne spanningen.

Daarna bestuurde ze OVAM jarenlang in de luwte, zonder amper nog de pers te halen. Op de vooravond van haar pensioen lijkt haar topcarrière bij OVAM echter te eindigen zoals die begon, met een controverse.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud