Parket wil 18 leden van Reuzegom voor rechter na fatale doop

De KU Leuven staat onder druk omdat ze de clubleden niet schorste. ©REUTERS

Het Limburgs parket wil 18 van de 22 leden van de club Reuzegom voor de rechter. Het parket wil dat ze vervolgd worden voor het toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Op 5 december 2018 overleed de 20-jarige student burgerlijk ingenieur Sanda Dia aan de gevolgen van orgaanfalen. De jongen had liters visolie moeten drinken tijdens een doopritueel. In een reconstructie van Het Nieuwsblad bleek dat tijdens de twee dagen durende doop sprake was van zwaar alcoholmisbruik, machtsmisbruik en fysieke mishandeling. Zo moesten de gedoopten de kop van een levende aal afbijten, urine drinken, een levende vis inslikken en lagen ze urenlang in een put met ijskoud water.

Het parket wil de 18 aanwezige clubleden laten vervolgen voor onterende behandeling. Ook voor het toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg en onopzettelijke doding vraagt het parket de vervolging. Daar staan maximumstraffen van respectievelijk tien en twee jaar gevangenis op. Omdat de leden zo lang gewacht hebben om de hulpdiensten te bellen, wordt ook gevraagd om hen te vervolgen voor schuldig verzuim. Daarvoor riskeren ze een jaar cel. Op 4 september buigt de raadkamer zich over de zaak.

Vier leden die niet aanwezig waren, worden ook niet vervolgd. De twee studenten die zich samen met Dia lieten dopen, zijn niet in verdenking gesteld.

Taakstraf

Ondertussen ligt de KU Leuven onder vuur door de milde tuchtsanctie die ze gaf aan de clubleden, van wie het merendeel daar studeerde. Ook een van de gedoopte jongens kreeg een sanctie. Ze werden niet geschorst, maar kregen een taakstraf van 30 uur. Dat wekt de indruk van klassenjustitie, omdat de betrokkenen allemaal uit gegoede milieus komen.

Rector Luc Sels zegt dat hij niet alle elementen kende op het moment van de straf, zoals het feit dat de leden na het incident alle sporen hebben uitgewist. Sels sluit niet uit dat er een herziening komt van de tuchtmaatregelen. Hij onderstreepte dat de nadruk vooral lag op het vermijden van nieuwe ongevallen, doordat alle clubs het doopcharter moesten ondertekenen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud