Advertentie

Peeters biedt hoop

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) stelde vandaag de VRIND voor, de Vlaams Regionale Indicatoren. Foto: Belga.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) erkent dat 2013 een economisch moeilijk jaar wordt. 'Maar vanaf 2014 moet het beter gaan', denkt hij. De Vlaamse regering gaat voor de periode 2014-2017 uit van een economische groei van 1,9 procent per jaar. Peeters stelde de VRIND-indicatoren voor.

De Vlaamse regering gaat voor dit jaar uit van een nulgroei of een lichte krimp van 0,1 procent. Voor 2013 wordt een heropleving met 0,7 of 0,8 procent voorspeld, terwijl de regering voor de periode 2014-2017 een groei van 1,9 procent per jaar verwacht. Dat is sterker dan in de andere Belgische regio's.

'De Vlaamse regering moet blijven inzetten op innovatie en investeringen door de overheid', vindt Peeters.

Voorts blijft Vlaanderen een van de meest welvarende regio's van Europa. Dat moet blijken uit de VRIND, de Vlaamse Regionale Indicatoren, die Peeters vandaag voorstelde.

Volgens Peeters is 'op objectieve wijze aangetoond dat Vlaanderen zich verder duurzaam ontwikkelt'. Op economisch vlak gingen we er sinds 2000 met 20 procent op vooruit. Ook op sociaal vlak hebben we het beter dan 12 jaar geleden. Zo ligt de levensverwachting hoger en is de inkomensongelijkheid kleiner geworden.

Op het vlak van het milieu is er sprake van een stagnatie. Toch worden positieve resultaten geboekt inzake luchtkwaliteit, afval, energie-intensiteit en broeikasgassen.

VRIND leert voorts dat 86 procent van de Vlamingen zich tevreden tot zeer tevreden voelt over zijn leefsituatie. De Vlaming is het minst tevreden over de beschikbare tijd en het inkomen. De economische situatie en de prijsstijgingen baren hem zorgen.

'Vriend en vijand moeten erkennen dat Vlaanderen zich ontwikkelt op duurzame wijze en dat de Vlaming tevreden is', vindt Peeters, die aangeeft dat Vlaanderen vooral zo moet voortdoen. ‘Voort ons beleid uitvoeren is de boodschap.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud