Peeters dweept met Wirtschaftswunder

Vlaams minister-president Kris Peeters op bedrijfsbezoek bij een konijnenhouderij

Op zijn speech naar aanleiding van de Open Bedrijvendag, pleitte Vlaams minister-president Kris Peeters voor een grotere afstemming van het Vlaams industrieel beleid op het Duitse beleid. Daarmee lijkt hij N-VA-voorzitter Bart De Wever te volgen, die eerder deze week ook zijn liefde voor Duitse model bepleitte.

‘Het is geen toeval dat Duitsland op de zesde plaats staat in de competitiviteitsindex van het Wereld Economisch Forum, terwijl Frankrijk dit jaar uit de top 20 is gevallen’, aldus Peeters in zijn toespraak op de Open Bedrijvendag.

‘De Vlaamse industrie heeft nood aan politieke en economische keuzes die ons op dat pad zetten naar competitiviteit. De Vlaamse en de Duitse economie zijn overigens sterk met elkaar verbonden.’ Peeters benadrukt in zijn toespraak ook het contrast tussen Frankrijk en Duitsland en richt daarbij duidelijk de blik op het Duitse voorbeeld voor het Vlaams economisch beleid.

Vooral de expliciete vergelijking tussen Frankrijk en Duitsland had toch iets weg van een echo. In een interview met het Franse persagentschap AFP gaf N-VA-voorzitter De Wever eerder deze week ook al aan dat ‘Vlaanderen de Duitse weg wil volgen', terwijl Wallonië volgens De Wever meer naar het Franse beleid van François Hollande neigt.

Maar Peeters ontkende deze ochtend dat hij de N-VA-voorzitter naar de mond sprak. 'Ik heb die analyse maanden geleden al gemaakt. Ik ben degene die dat lijstje heeft opgesteld. Ik heb in mei het samenwerkingsakkoord gesloten met de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.'

Hamburgerjobs

Peeters is er zich goed van bewust dat verwijzen naar Duitsland, wel eens kritiek kan opleveren wegens de erg lage lonen bij sommige jobs- de zogenaamde 'hamburgerjobs'. Hij benadrukte dat Vlaanderen het Duitse model niet op alle vlakken moet kopiëren.

'Een sterk sociaal overleg in Vlaanderen blijft essentieel. We moeten geen toegevingen doen op het netto-minimumloon om de economie te laten groeien', aldus Peeters.

Het thema van de Open Bedrijvendag dit jaar is 'Fabriek van de toekomst.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud