Peeters: 'Hoe minder partijen rond tafel, hoe beter'

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) ©BELGA

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) reageert koel op de voorzet van Johan Vande Lanotte (sp.a) om een coalitie te vormen met CD&V, sp.a, Open VLD en Groen. 'Hoe minder partijen rond de tafel, hoe beter', zei hij in De Ochtend op Radio 1.

Peeters hoedde zich voor forse uitspraken, maar liet duidelijk uitschijnen dat hij niet wild werd van het idee van een Vlaamse coalitie met 4 partijen. 'Een goed regeerakkoord maakt een goede regering', aldus Peeters. 'Maar het is duidelijk dat zoiets gemakkelijker is met minder partijen rond de tafel.' Maar Peeters wil zich pas na de verkiezingen echt uitspreken over een coalitie.

Over wie bij CD&V de verantwoordelijkheid moet opnemen bij een tegenvallende verkiezingsuitslag, bleef Peeters behoedzaam. 'Laat ons nu optimistisch blijven en mikken op die 20 procent of meer', zegt hij. 'Ik ga nu nog niet praten over wie er schuld kan hebben bij een slecht resultaat.' Peeters wordt door zijn partij als absolute kopman uitgespeeld.

Btw op e-commerce

Peeters kreeg tijdens de uitzending ook een vraag voorgeschoteld van sp.a-voorzitter Bruno Tobback. Die vroeg zich af hoe CD&V 1 miljard euro wil ophalen uit een btw-hervorming, zonder het leven duurder te maken. 'Het gaat om een verschuiving van de lasten van arbeid naar consumptie', herhaalde Peeters. 'Maar de frietjes gaan niet duurder worden.'

Peeters denkt onder meer aan een beter btw-stelsel voor e-commerce. 'Nu rekenen veel webshops buitenlandse btw-tarieven aan. Dat moet Belgisch worden.' Geen evidente opdracht, omdat veel van die webshops worden uitgebaat door buitenlandse bedrijven.

'Wij hebben een minister van Financiën die heel complexe dossiers aankan', aldus Peeters. 'En als Koen Geens in de komende federale regering zijn werk mag voortzetten, zal hij dat dossier wel in handen nemen.'

Bart De Wever

Wat meteen de vraag deed rijzen of CD&V aan die federale regeringsonderhandelingen zal mogen deelnemen. Peeters haalde opnieuw het doembeeld boven van een recordformatie. Hij verwees daarbij naar de explicietere kandidatuur voor het premierschap van N-VA-voorzitter Bart De Wever.

'Als je als partij aan tafel gaat zitten met de Franstaligen, die je een hele campagne lang geschoffeerd hebt, wordt dat moeilijk', klinkt het. Hij liet zich ook wat smalend uit over de kandidatuur van De Wever. 'Het is verwonderlijk dat het zo lang heeft geduurd en dat dat nu plots het grote nieuws is', zei hij nog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud