Peeters II doet Vlaamse duit in zakje

Minister-president Kris Peeters. (foto photonews) ©Photo News

De Vlaamse regering raakte het gisteren eens over haar bijdrage voor het concurrentiepact. Ook de Vlaamse regering zet in op lastenverlaging: 31 miljoen euro in 2014 en 125 miljoen in 2015.

Nadat de federale regering-Di Rupo eerder al een akkoord had bereikt over een btw-verlaging voor elektriciteit en een lastenverlaging van drie keer 450 miljoen euro de komende jaren, moeten Vlaanderen, Wallonië en Brussel vandaag op het Overlegcomité hun bijdrage voor een competitiviteitspact op tafel leggen. Eerder had de Vlaamse regering al beslist daarvoor 166 miljoen euro vrij te maken. Gisteren besliste ze wat ze met dat geld wil doen.

Vlaanderen verlaagt de belastingen met 125 miljoen euro per jaar. De lastenverlaging start in het vierde kwartaal van 2014. Ze zal worden gefocust op jongeren onder 30 en ouderen boven 55 jaar. Over de details van de maatregelen moet er nog overleg komen met de sociale partners.

Daarnaast wil de Vlaamse regering een tandje bijsteken voor onderzoek en ontwikkeling, waarop minister-president Kris Peeters sterk inzet. Er wordt volgend jaar 45 miljoen extra uitgetrokken. In 2015 gaat er nog eens 12 miljoen euro extra naar innovatie.

De Vlaamse regering zet voorts in op ‘allerhande’ bijkomende investeringen die de economie moeten stimuleren, zoals investeringen in riolering, scholenbouw, de sanering van vervuilde sites en de renovatie van onroerend erfgoed. Daarvoor wordt in 2014 12 miljoen euro en in 2015 40 miljoen euro vrijgemaakt. Er gaat ook nog 4 miljoen naar kinderopvang.

In het radioprogramma De Ochtend verdedigde Peeters dinsdag het voorstel. 'Als we alles optellen is toch een belangrijke stap gezet. We hebben het maximale eruit gehaald. Het is steeds zoeken naar een evenwicht tussen de verschillende opdrachten, zoals de begroting op koers houden en toch extra inspanningen doen.'

'Natuurlijk is het niet zo dat nu alles is opgelost', erkende hij. 'Er zijn nog zorgpunten en stappen die gedaan kunnen worden. Ook de volgende regeringen kunnen de inspanningen nog versterken waar mogelijk.'

Wallonië

Wallonië maakt geen middelen vrij voor het concurrentiepact, omdat volgend jaar al 1,9 miljard euro is gereserveerd voor het marshallplan waarmee de Waalse economie wordt ondersteund. Wel wil de Waalse regering dat ook de gemeenten zouden kunnen genieten van de btw-verlaging voor elektriciteit.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud