Peeters pareert: 'speeches lossen niets op'

Vlaams minister-president Kris Peeters pareert de kritiek van N-VA-voorzitter Bart De Wever op zijn regering. 'Er is geen enkele reden om zware kritiek te uiten, zeker wanneer men het zelf kan regelen', klinkt het daags voor de Vlaamse feestdag.

Bart De Wever Bart De Wever toonde zich maandag in zijn 11 juli-toespraak opvallend scherp voor de Vlaamse regering, waar ook zijn eigen partij deel van uitmaakt. 'De moeilijkheid om vast te houden aan beslist beleid, de bestuurlijke drukte en de regeldrift creëren een rechtsonzekerheid die het vrije initiatief en de ontplooiing van de Vlaming in de weg staan. Dat kan niet', klonk het fors.

Maar Peeters (CD&V) vindt dat overtrokken. 'Het is niet zo eenvoudig dat men de zaak kan oplossen met speeches, zoals voorzitters soms laten uitschijnen', antwoordde hij dinsdagochtend in het radioprogramma De Ochtend. 'Er is geen enkeel reden om op 11 juli zware kritiek te uiten, zeker wanneer men het zelf kan regelen. De collega's van N-VA hebben zeer belangrijke bevoegdheden, waar ze heel hard aan werken. Ik steun hen in hun aanpak.'

Vooruitlopend op zijn 11 juli-toespraak van morgen, ijvert Peeters intussen voor een grotere rol voor Vlaanderen op het Europese toneel. 'In te veel Europese vergaderingen zitten vandaag onterecht federale ministers en diplomaten aan tafel', hekelt hij. En hij roept daarom Didier Reynders, federaal minister van Buitenlandse Zaken (MR), op de interministeriële conferentie Buitenlands Beleid bijeen te roepen 'om het Samenwerkingsakkoord EU te herzien'.

Reynders reageert lauwtjes op de oproep. 'De Vlaamse regering moet eerst haar eigen problemen oplossen voor ze een grotere rol eist in Europa', klinkt het. 'Als Vlaanderen meer verantwoordelijkheid wil, moet het ook betalen. In veel Europese organen zit bovendien geen enkele minister van een deelstaat.'

Peeters wijst er echter op dat de financiering van de Europese Unie voornamelijk met de opbrengsten van de BTW gebeurt. 'Als wij daarvoor bevoegd worden, zal ik een deel daarvan afstaan aan de EU', verdedigt hij. Hij benadrukt dat hij niet van plan is te wachten op de staatshervorming om het dossier van de vertegenwoordiging in Europa op tafel te leggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud