Peeters promoot IJzeren Rijn in Berlijn

Kris Peeters - Foto Photo News ©Photo News

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft maandag in Berlijn een pleidooi gehouden voor de IJzeren Rijn, de spoorverbinding tussen de haven van Antwerpen en het Ruhrgebied.

'Onze gemeenschappelijke uitdagingen groeien', zei Peeters op de vierde Belgisch-Duitse conferentie met politici en bedrijfsleiders uit beide landen. 'De spoorverbinding tussen Antwerpen en het Rijnland is voor ons van enorm strategisch belang.'

Peeters sprak van 'positieve signalen' die hij opving over het dossier, alluderend op de beslissing van de deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen om van het dossier een prioriteit te maken. Hij toonde zich 'hoopvol' dat een goede oplossing mogelijk is.

De Belgische en Vlaamse overheden dringen al jaren aan op een modernisering van de historische spoorverbinding. Het traject loopt ook langs Nederland, dat echter op de rem staat. De spoorlijn loopt door stiltegebied, luidt het in Den Haag. Al is de Antwerpse haven natuurlijk ook de grote concurrent van Rotterdam.

De Vlaamse minister-president onderstreepte op de conferentie - waar ook zijn Waalse en Duitstalige collega's present tekenden - nog het economisch belang van Duitsland voor Vlaanderen. 'In 2012 bedroeg de totale Vlaamse export naar Duitsland 51 miljard euro, of zo'n 84 procent van de totale Belgische export naar Duitsland', klonk het. 'Ter illustratie, dat komt overeen met meer dan 24 procent van het totale Vlaamse bbp.'

Later op de dag sluit Peeters nog aan bij het officieel koninklijk bezoek aan Berlijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud