Pensioenzwaard hangt boven UGent

Rector Anne De Paepe van de UGent. ©BELGA

De UGent zit in een lastige positie. Een pensioenregeling uit 2000 kan de unief in theorie ettelijke miljoenen kosten. Dat zet de zenuwen tussen bestuur en vakbonden op scherp.

Het studentenblad Schamper ontketende zaterdag een storm met een artikel dat stelt dat een vijfde van het personeel van de UGent niet de pensioenrechten krijgt die het verdient.

De zaak begint al in 2000, wanneer het toenmalige bestuur van de UGent een aanvullend pensioenplan aanbiedt aan de werknemers met een contract van onbepaalde duur. Die komen op die manier op hetzelfde niveau als de statutair benoemde werknemers. De UGent betaalt premies tot 23 procent bovenop de loonkost aan de pensioenverzekeraar. ‘Absurd riant’, zegt een anoniem bestuurslid van de UGent daar nu over.

Voor de UGent duiken de problemen op in 2003. Een nieuwe wet over de aanvullende pensioenen stelt dan dat er geen onderscheid gemaakt mag worden tussen contractuelen met een tijdelijk contract en diegene met een vast contract. Een groep van 1.700 tijdelijk contractuelen, veelal belast met wetenschappelijk onderzoek, zou ook aanspraak kunnen maken op de ‘absurd riante’ regeling. De UGent won in 2003 juridisch advies in over de zaak en krijgt te horen dat die regel niet geldt voor haar.

Rechtszaak

Maar jaren later komt de zaak weer boven de oppervlakte. In 2013 komt de zaak terug op de agenda van het bestuurscollege. Dat is het gevolg van een cao uit 2010, waarin de universiteiten beloven zoveel mogelijk in te zetten op contracten van onbepaalde duur eerder dan bepaalde duur.

Een rechtszaak in november vorig jaar brengt alles in een stroomversnelling. Een UGent-werknemer met een tijdelijk contract dwingt voor de arbeidsrechtbank af dat hij recht had op een contract van onbepaalde duur - en dus ook op de ‘absurd riante’ pensioenregeling.

Compromis

Voor de UGent dreigt de factuur hoog op te lopen, als iedere tijdelijke contractueel naar de rechter stapt en daar ook gelijk krijgt. Bestuursbronnen bevestigen dat de theoretische factuur varieert tussen 70 miljoen euro en 120 miljoen euro.

In de praktijk zal de soep niet zo heet gegeten worden als ze nu opgediend is. De UGent maakt zich sterk voor de zomer een akkoord te kunnen vinden met de vakbonden. Dat de ‘UGent’ wankelt, zoals De Morgen gisteren titelde, ontkent de unief dan ook met klem. Vermoedelijk knabbelt een compromis wel aan de beleidsruimte van de unief.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud