Personeelsfront VRT verwerpt 'frauduleuze praktijken'

Het VRT-personeel is woedend over de blootgelegde pijnpunten in het rapport van Audit Vlaanderen. 'We moesten via de pers vernemen dat sommigen aan de VRT-top jaren geld hebben verspild aan veel te dure, dubieuze overeenkomsten. En dat terwijl de interne medewerkers telkens nieuwe besparingen opgelegd kregen', klinkt het donderdag bij de vakbonden en het personeelsplatform Iedereen VRT.

De openbare omroep maakte vrijdag bekend dat een rapport van Audit Vlaanderen over mogelijke onregelmatigheden in het toenmalige directiecollege pijnpunten heeft blootgelegd in de werking van enkele afdelingen. Het citeert voorbeelden waarbij de voorbije jaren de procedures en regels zijn omzeild of niet gerespecteerd. Het gaat onder meer om het niet respecteren van de de procedures rond openbare aanbestedingen en het ontbreken van bewijsstukken om betalingen te verantwoorden.

De vakbonden bij de VRT (ACOD-VRT, ACV-VRT en VSOA-VRT) en het personeelsplatform Iedereen VRT reageren donderdag woedend op de blootgelegde pijnpunten. 'Bij de interne projecten van de VRT wordt al jarenlang elke euro omgedraaid. Onze budgetten worden met een vergrootglas bekeken. Nu blijkt dat vergrootglas bewasemd als het over externe bestedingen gaat. De medewerkers, die al jarenlang zwaar besparen en die al jarenlang met veel te kleine ploegen topkwaliteit leveren, zijn de slachtoffers van deze praktijken. Net zoals de Vlaamse mediagebruikers en belastingbetalers', klinkt het.

Bij de interne projecten van de VRT wordt al jarenlang elke euro omgedraaid. Nu blijkt dat het vergrootglas bewasemd is als het over externe bestedingen gaat.
VRT-vakbonden en personeelsplatform Iedereen VRT

Besparingen

Het VRT-personeel vraagt ook dat onmiddellijk juridische stappen ondernomen worden als blijkt dat sommige verantwoordelijken zich schuldig hebben gemaakt aan frauduleuze praktijken.

De vakbonden en Iedereen VRT maken zich ook sterk dat nieuwe besparingen niet zomaar door de beugel kunnen. 'Die moeten eerst gebeuren door de externe contracten marktconform te maken, aangezien er daar blijkbaar jarenlang geld ten over voor was. Het gaat niet op om de reeds herhaaldelijk uitgeperste interne medewerkers nogmaals een besparingsronde op te dringen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud