Advertentie

Peumans: 'Moet anders, maar vooral beter'

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans. ©BELGA

Vlaanderen moet ambitie tonen bij de invulling van zijn nieuwe bevoegdheden. 'We moeten tonen dat het anders, maar vooral beter kan', zo zei Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans vrijdag in zijn 11 juli-toespraak in het Brusselse stadhuis.

Het regeerakkoord moet volgens Peumans ook niet enkel ambitie uitstralen, er moet ook oog zijn voor de sociaal zwakkeren. Traditiegetrouw houdt de voorzitter van het Vlaams Parlement op 11 juli een toespraak in de Gotische Zaal van het Brusselse stadhuis.

Voor Peumans is het intussen de vijfde keer. Of die eer hem ook volgend jaar te beurt valt, zal afhangen van de verdeling van de posten bij de lopende regerinsonderhandelingen. Een van de vragen is of Peumans parlementsvoorzitter kan blijven of niet.

In zijn toespraak ging Peumans onder meer in op de bevoegdheden die door de zesde staatshervorming naar Vlaanderen komen en op de lopende regeringsvorming. De zesde staatshervorming mag dan geen eindpunt zijn, Peumans neemt wel het woord 'keerpunt' in de mond.

Vlaanderen krijgt er een aantal hefbomen bij, denk aan de woonbonus en de kinderbijslag. 'De keuzes over die nieuwe instrumenten moeten doordacht en overwogen zijn, want er staat veel op het spel', aldus Peumans. De budgettaire ruimte mag dan beperkt zijn, toch moet Vlaanderen ambitie tonen, meent Peumans.

Enkel het gevoerde beleid voortzetten is niet genoeg, stelt Peumans. Vlaanderen moet dus de lat hoog leggen, maar zonder daarbij de sociaal zwakkeren uit het oog te verliezen. 'Een maatschappij die zichzelf respecteert, moet de armoede bestrijden". Peumans doet een oproep aan de regeringsonderhandelaars: "Een regeerakkoord van een goede huisvader die met ambitie bestuurt en er voor zorgt dat we een topregio blijven die ook de zwaksten van onze samenleving niet in de steek laat'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud