Peumans praat op 11 juli vooral over Wallonië

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans levert zijn 11-julitoespraak gewoontegetrouw af in het Brussels stadhuis - Foto Belga ©BELGA

Om de Vlaamse economische en politieke belangen in Wallonië te behartigen, zou de Vlaamse regering best Vlaamse vertegenwoordigers naar Namen sturen. Dat heeft Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans gezegd in zijn 11 juli-toespraak op het Brusselse stadhuis.

Peumans had het in zijn speech bijna uitsluitend over Wallonië. Volgens Peumans heeft Wallonië veel om trots en jaloers op te zijn en klopt er niks van 'die onzin van de luie Waal en andere vooroordelen'. Peumans toonde onder meer bewondering voor de manier waarop de Waalse economie heropleeft na het Marshallplan en het latere Marschallplan 2.vert.

Als het van de Vlaamse parlementsvoorzitter afhangt, moeten Vlaanderen en Wallonië op politiek en economisch vlak nauwer en directer gaan samenwerken.

Zo heeft Flanders Investment and Trade (FIT) het Vlaamse agentschap voor internationaal ondernemen, wereldwijd kantoren maar niet in Wallonië. Daarnaast telt de Vlaamse regering 11 vertegenwoordigers in het buitenland, waaronder in de buurlanden, maar niet in Wallonië.

'Waarom geen economische en politieke vertegenwoordiger van Vlaanderen in Namen installeren?', vroeg Peumans zich luidop af.

Dialoog

Peumans pleit daarnaast voor een 'rechtstreekse dialoog tussen Vlaanderen en Wallonië'. Geen ad-hoc constructies of een 'artificieel forum' zoals de Senaat, maar een rechtstreekse dialoog tussen deelstaten.

In een eerste reactie liet Vlaams minister-president Kris Peeters verstaan dat hij het voorstel van Peumans wil bekijken. Al lijkt hij niet meteen warm te lopen voor de suggestie. 'Vlaanderen heeft al goede relaties met Brussel en Wallonië. Het lijkt me daarom niet echt nodig om namens de Vlaamse regering iemand naar Namen te sturen', klonk het.

Ook Waals minister-president Rudy Demotte loopt niet over van enthousiasme. 'De Vlamingen zijn welkom in Wallonië. Maar er wordt al samengewerkt door bedrijven en op het vlak van cultuur. Er bestaan al verschillende structuren om de banden tussen Wallonië en Vlaanderen te bevestigen', aldus Demotte.

BHV

De 11 juli-viering valt dit jaar symbolisch aan de vooravond van de splitsing van BHV (in Kamer en Senaat), een oude Vlaamse eis. Premier Di Rupo verwees naar de nakende goedkeuring van de splitsing: 'We werken volop aan de realisatie van de zesde staatshervorming.

', klonk het. Meer wilde de premier niet kwijt. 'Ik ben naar de viering van de Vlaamse feestdag gekomen uit respect voor de Vlamingen, niet voor politieke commentaren', aldus Di Rupo.

N-VA-voorzitter Bart De Wever van zijn kant herhaalde zijn kritiek op de nakende BHV-splitsing. 'Dit is niet de splitsing zoals wij die gewild hadden. Vlaanderen betaalt jaarlijks 1 miljard euro aan Brussel om de grondwet toegepast te krijgen. Als je aan 100 Vlamingen uitlegt dat ze jaarlijks 1 miljard euro zullen moeten betalen voor de splitsing, dan denk ik dat er maar weinigen daarmee akkoord gaan', aldus De Wever.

Vlaams minister-president Kris Peeters werd tijdens zijn 11 juli-toespraak in Kortrijk door een deel van het publiek getrakteerd op boe-geroep toen hij de BHV-splitsing aanhaalde. 'Maar er was ook applaus', merkte Peeters op. 'Natuurlijk is het leuker om applaus te krijgen. Maar een deel van het publiek had wat BHV betreft blijkbaar verder willen gaan', aldus Peeters. 'Sommigen willen dat met BHV ook het land gesplitst wordt, maar dat is nooit de inzet geweest van onze partij', zo vulde CD&V-voorzitter Wouter Beke aan.

Reynders

Peeters herhaalde ook zijn kritiek aan het adres van federaal minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Die had schamper gereageerd op een voorstel van Peeters om de deelstaten een grotere rol te geven op Europese bijeenkomsten. Reynders had dat voorstel afgeketst met de opmerking dat de Vlaamse regering 'beter eerst haar eigen problemen oplost'.

Peeters liet dinsdag in Kortrijk al verstaan dat hij niet opgezet was met dat 'beledigende taalgebruik' van Reynders. Woensdag zette hij die kritiek nog eens in de verf. 'Die reactie was eigenlijk een minister onwaardig. Ik had eigenlijk verwacht dat Reynders zou ingaan op ons verzoek om daarover te vergaderen. Maar bon, ik heb nu aan Di Rupo voorgesteld om te vergaderen en ik hoop dat die vergadering nog voor het zomerreces kan plaatsvinden', zo besloot Peeters.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud