Peumans veroorzaakt diplomatieke rel met Spanje

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) heeft zich de woede van de Spaanse autoriteiten op de hals gehaald. ©TD_TR

De Belgische ambassadeur in Madrid, Marc Calcoen, is op het matje geroepen omdat de Vlaamse Parlementsvoorzitter Spanje heeft beledigd in een brief aan de opgesloten voormalige voorzitster van het Catalaanse Parlement.

Het gaat om een brief op officieel briefpapier van het Vlaams Parlement, die Jan Peumans (N-VA) als voorzitter van het Vlaams Parlement begin september 2018 heeft geschreven.

De brief is gericht aan Carme Forcadell, de voormalige voorzitster van het Catalaans Parlement die voor rebellie opgesloten is in de gevangenis. Peumans gaf de brief mee met Europees Parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA), toen die een bezoek bracht aan de gevangenis waar Forcadell is opgesloten.

De brief werd op 7 september ook gepubliceerd op de Twitter-account van Demesmaeker.

Belediging

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell was 'ontsteld' over de brief van Peumans, gaf hij via een topambtenaar te kennen aan de Belgische ambassadeur.

De officiële brief van de voorzitter van een regionaal parlement, ‘die in de Belgische rangorde een prominente plaats bekleedt’, wordt gezien als een belediging voor Spanje, meldt onze ambassadeur in een verslag van de ontmoeting aan de overheidsdienst Buitenlandse Zaken in Brussel.

De Spaanse autoriteiten vragen Buitenlandse Zaken om Peumans te contacteren en duidelijk te maken dat de inhoud van zijn brief volkomen onaanvaardbaar is.

De officiële brief van de voorzitter van een regionaal parlement, ‘die in de Belgische rangorde een prominente plaats bekleedt’, wordt gezien als een belediging voor Spanje.


Het is Madrid in het verkeerde keelgat geschoten dat Peumans schrijft dat ‘de centrale overheid in Spanje niet in staat is aan de voorwaarden te voldoen om deel uit te maken van een moderne democratische Europese Unie’. 'Het is volstrekt onaanvaardbaar dat politici worden gearresteerd voor hun meningen’, aldus Peumans in de brief.

Madrid wijst erop dat de secretaris-generaal van de Raad van Europa, Thorbjorn Jagland, tijdens een bezoek van Borrell uitdrukkelijk heeft gezegd dat Spanje een volwaardige democratie is, waar de scheiding der machten geldt en de rechters onafhankelijk zijn.

Irritaties

Op 18 september liet Madrid aan Peumans zelf al weten niet opgezet te zijn met zijn brief, niet het minst omdat Demesmaeker die op de sociale media zette.

‘Dat een politiek verantwoordelijke van een regio in de Europese Unie vanuit zijn institutionele positie een bevriend en geallieerd land als Spanje beledigt (…) is niet meer een onvriendelijke, maar een ronduit vijandig gebaar’, aldus de Spanjaarden. In de brief wordt ook weerlegd dat politici zijn opgesloten op basis van hun meningen. ‘Dat gebeurde op basis van het vermoedelijk plegen van zeer ernstige misdrijven, zoals rebellie of muiterij.'

Onze ambassadeur in Spanje, Marc Calcoen, waarschuwt in zijn verslag aan Brussel dat dit incident bijdraagt tot een ‘steeds langer wordende lijst van irritaties’ over onze bilaterale relaties.

Onze ambassadeur in Spanje, Marc Calcoen, waarschuwt Brussel dat dit incident bijdraagt tot een ‘steeds langer wordende lijst van irritaties’ over onze bilaterale relaties.


In het parlement bestookte de Spaanse oppositieleider Pablo Casado, die deel uitmaakt van de voormalige regeringspartij en de grootste partij in het parlement, de regering van premier Pedro Sanchez door te hekelen dat er geen Spaanse reactie komt op de vernederingen door België. Dat de regering-Sanchez, die een dialoog met Catalonië is gestart, zich openbaar in niet-flatterende bewoordingen begint uit te spreken, ‘zou ons toch enige zorgen moeten baren’, zegt Calcoen.

Hij waarschuwt ervoor dat de Spaanse pers, die massaal aanwezig is in Brussel, en de Spaanse ambassade in ons land ‘met argusogen volgen hoe allerlei Belgische instituties, gezagsdragers, organisaties en lagere besturen met de interne Spaanse problematiek van de Catalaans-centrale relaties omspringen’. Volgens Calcoen is het een meevaller dat de brief van Peumans, ‘die toch een aantal indrukwekkende beweringen neerzet over Spanje’, nog niet in de Spaanse pers is opgepikt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud